Смятаният за изчезнал акт за независимост на Литва от 1918-та е открит в Берлин

Смятаният за изчезнал акт за независимост на Литва от 1918-та е открит в Берлин

Литовски историк заяви, че е открил в Берлин Акта за независимост на Литва - много важен документ за балтийската държава, смятан за изгубен от години, предаде Франс прес.

Професор Людас Мазилис разпространи снимка на документа, подписан на 16 февруари 1918 г. от 20-те члена на Съвета на Литва, създаден в края на Първата световна война с цел да бъде възстановена независимостта на страната от Русия.

Фотосът, заел веднага централно място сред новините в литовските онлайн издания и социалните мрежи, бе посрещнат с ентусиазъм.

Копие от Акта за независимост, наричан също "Законът от 16 февруари", се пази в германските дипломатически архиви в Берлин.

"Текстът на литовски лежеше до немскоезичния текст на документа, в същата папка", заяви по телефона професор Мазилис, потърсен от АФП.

Вероятно става дума за едно от малкото оригинални копия на Акта, смята президентката на Литва Далия Грибаускайте. Всички те бяха смятани за изгубени от края на Втората световна война.

"Това е радостна новина в навечерието на 100- годишния юбилей на независимостта", написа ръководителката на страната в комюнике.

Съветът е провъзгласил независимостта на Литва въпреки присъствието на германски войски на територията ѝ до есента на 1918 г.

Вътрешният министър Еймутис Мисюнас приветства този "исторически ден за всеки патриот" и заяви, че "връщането на акта е въпрос на чест".

С оглед значението на този документ литовската групировка Ем Ге Балтик, действаща в редица сектори - от търговията до недвижимите имоти, предложи преди месец един милион евро като награда за онзи, който го намери. Професор Мазилис обаче отрече да се е ръководел от финансови мотиви в издирванията си.

Възвърнала си независимостта през 1918 г., Литва обаче е анексирана от Съветския съюз през Втората световна война и остава под съветска власт до 1990 г., напомня АФП.

Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?