Снегът блокира летището в Мюнхен, стачка ще затрудни въздушния трафик във Франкфурт

Снегът блокира летището в Мюнхен, стачка ще затрудни въздушния трафик във Франкфурт

След като хиляди пътници бяха блокирани в сряда на мюнхенското летище поради силните снеговалежи и отменените над 100 полета, в четвъртък се очакват големи затруднения във въздушния трафик на летището във Франкфурт. Двеста авиодиспечери обявиха стачка след несъгласието на работодателите за увеличаване на заплащането и подобряване на условията на труд.

Авиодиспечерите обявиха стачка от 16.00 до 22.00 часа на 16 февруари, крайно недоволни, че компанията, която управлява летището, не одобри исканията им. Те настояват за увеличаване на заплащането поради прекомерната им натовареност, която ще се увеличи още повече след откриването на четвъртата писта.

Очакват се сериозни затруднения във въздушния трафик, защото освен авиодиспечерите ще стачкуват и служителите по сигурността на полетите на терминалите на летището.

Въпреки уверенията на компанията, че се взимат мерки, за да не се стигне до пълен хаос във въздушния трафик, в четвъртък много вероятно е да бъдат анулирани стотици полети и да бъдат блокирани хиляди пътници.

Заради усложнените метеорологични условия ръководството за управление на въздушното движение е съкратило броя на излитанията и кацанията на летище Мюнхен. Служителите не успяват да се справят с почистването на пистите, които постоянно се затрупват със сняг. Освен това много време отнема обработката на самолетите против заледяване, предаде ДПА.

Отмяната и отлагането на полети започна във вторник, 13 февруари. Нормализиране на ситуацията се очаква в близките дни.

Промените в разписанието на летището може да бъдат следени на сайта му.

Обилният снеговалеж в Бавария не спира вече няколко дни. Това предизвика парализиране на транспорта в някои части на федералната провинция, както и многобройни аварии по пътищата. Десетки хора са пострадали заради заледени и засипани със сняг пътища.

Заради мразовитото време е прекратено корабоплаването по участъци на реките Дунав и Майн.

След силните студове, обхванали почти цяла Европа, в средата на февруари температурите в Германия започнаха да се повишават, но едновременно с това дойдоха силните снегове, а се очакват и дъждове.

Споделяне

Още от Европа

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?