Снегът затвори пътя през Владая за камиони, колони по “Тракия”

След като спечели търг с двойно по-високи цени, фирма на Вълка чисти без пари временно околовръстното на София

Първият сняг, който падна в понеделник както беше прогнозиран от метеоролозите, не е създал сериозни проблеми и пътищата са проходими при зимни условия. Това съобщиха от агенция “Пътна инфраструктура” и Столична община.

Временно е затворен за движение проходът Владая за тежкотоварни автомобили над 16 тона. Столична община препоръчва камионите да преминават по южната дъга на Околовръстния път и да търсят връзката с автомагистрала “Люлин”.

Остава затворен и пътят Варвара-Велинград, като от АПИ призовават да се ползват обходните маршрути през Белово и Юндола и Пещера-Батак и Ракитово.

Има образували се колони от автомобили на места по магистрала “Тракия”. Затруднено е движението във високопланинските части на Смолянска област. Колона от автомобили се е образувала и около и след Дупница в посока София, където движението е много натоварено.

Първоначално 30 снегорина са излезли да чистят софийските улици, като приоритет са тези с масов градски транспорт и мостовете, уточниха от Столична община. От там допълниха, че “Грийн партнърс” чисти без пари околовръстния път на столицата. Компанията, зад която стои Румен Гайтански – Вълка, спечели търга с двойно по-високи цени спрямо останалите кандидати, които бяха отстранени заради ниските според Столична община цени. Договорът с “Грийн партнърс” обаче все още не е сключен, защото тече срокът за обжалване на процедурата.

В София се натрупа снежна покривка в парковете и градините. Столична община призова шофьорите да са внимателни и да карат само със зимни гуми и съобразена скорост. Пред почти всички автосервизи в столицата се извиха опашки за смяна на гумите със зимни, като на места се бяха събрали по 50 автомобила.

Дъжд и мокър сняг валят и на много места и в област Кюстендил. Към момента снегът се задържа по пътното платно само във високите части. Изпратена е техника на пътноподдържащата фирма, която обработва главните направления в областта.

След първия сняг тази нощ в курорта Пампорово има 2 см снежна покривка,съобщиха от Планинската спасителна служба. Пътищата в Смолянска област са опесъчени и обработени със сол, твърдят от областното пътно управление.

По планините снежната покривка вече е 10-13 см. На връх Тодорка и в ски зоната в Пирин над Банско вече е заснежено. Сняг валя и в Боровец. Официално новият ски сезон ще бъде открит на 15 декември.

Около 10 сантиметра е снежната покривка в района на Тодорка и Платото. Общо 280 оръдия покрай пистите са в готовност да изхвърлят изкуствен сняг при минусовите температури. Вече работи кабинковата въжена линия, ще могат да я ползват и студентите, които ще предпочетат да празнуват 8 декември в Банско.

Много валя тази нощ, особено в източната част на страната, съобщиха дежурните синоптици от БАН. По билото на Стара планина през нощта е духал и много силен вятър, на места надвишаващ 150 км/ч, съобщиха от НИХМ.

Пристанището във Варна беше затворено сутринта заради силен вятър, съобщиха от ръководството на корабния трафик. За маневриране бяха затворени и всички плавателни канали. Вятърът беше западен със скорост над 11 метра в секунда, като поривите му достигаха до 14.7 метра в секунда.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?