Снеговалежите у нас засега не създават сериозни проблеми

Няма извънредно затворени пътища, но не се размина без закъсали тирове

Снеговалежите у нас засега не създават сериозни проблеми

Падналият в петък вечерта и през нощта в страната първи по-сериозен сняг за тази зима не създаде съществени проблеми по пътищата, но не се размина без закъсали тирове. По пътя Силистра - Русе, в района на село Сребърна, товарни автомобили препречиха платната и образуваха опашка от чакащи разчистването на шосето коли.

Като цяло пътищата са обработени и проходими в зимни условия, но все пак са мокри, заскрежени и заледени и шофьорите трябва да се движат с подходящи за сезона гуми и с съобразена скорост и повишено внимание, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура".

В Русе и околните селища обаче продължи да вали на парцали през цялата събота и снегът създаде постоянна работа на почистващите фирми. 12 машини разчистват входно-изходните участъци от републиканската пътна мрежа и пътищата по селата и град Мартен, заяви Спасимир Димитров, директор дирекция "Управление при кризи” към Община Русе. Той увери, че затворени пътища и хора без ток към момента няма.

Заради силния вятър, на пристанище Варна бе забранено маневриране на празните кораби. Няма обаче проблеми с работата на летищата в страната. През изминалото денонощие са станали 15 тежки катастрофи, в които са пострадали 24 души.

Троянският, Върбишкият и Златишкият проходи са затворени. Преминаването през Шипченския, Петроханския, Твърдишкия и Вратнишкия проходи е ограничено за камиони, тежащи над 12 тона, и товарни автомобили с ремаркета и полуремаркета.

Снегопочистващите фирми, ангажирани от пътните управления, са осигурили около 700 машини за почистване на пътищата през изтеклата нощ и продължават работа на 24-часов режим. Само в София са работили над 130 снегорини през нощта. Улиците, по които се движи масовият градски транспорт, са били обработени със смеси срещу заледяване. Почистени са и някои от кварталните улици, както и Южната дъга на околовръстния път, съобщиха от пътната агенция.

Снегът ограничи за кратко движението в посока към граничния пункт Калотина, както и по второкласния път между Симитли и Разлог, но бе разчистен още през нощта.

На магистрала "Люлин" се извършва ремонт в дясната тръба на първи тунел в посока София-Перник и движението е пренасочено от активната в изпреварващата лента, информира СБА.

От пътната агенция предупреждават, че в неделя, когато е последният почивен ден след коледните празници, от 14 до 20 ч. се ограничава движението на камионите над 12 тона по автомагистралите и определени направления от републиканската пътна мрежа.

Ограничението не важи за МПС, превозващи бързоразвалящи се хранителни продукти и товари на температурен режим, живи животни и опасни товари. Същите изисквания ще бъдат наложени на 30 декември от 18 до 21 и на 4 януари 2015 г. от 14 до 20 ч.

Споделяне

Още от България