Снежната буря затвори пристанища и пътища

Лоша видимост и силен вятър затвориха в четвъртък сутринта пристанищата във Варна и в Бургас. В южния морски град са спрени и полетите. Обилните снеговалежи усложниха пътната обстановка в тези две общини, както и в Сливенско и в Кърджалийско.

Пристанище Варна-запад нито пуска, нито приема плавателни съдове, заради вятърът, достигащ скорост до 9-10 метра в секунда, съобщиха от рейдовата кула в морския град. На Варна-изток могат да влизат само пълни кораби. На рейда чакат пет съда, казаха от порта.

В Бургас пък вятърът е бил до 18 метра в секунда на пориви и затова е издадена забрана за маневри на малки кораби и лодки в пристанището. Летището също е затворено за полети, каза началникът на "Гражданска защита" Йордан Лозев. Той добави, че засега пътищата в областта са проходими при зимни условия, но продължаващите валежи може да доведат до заледявания в по-късните часове на деня. Това ще усложни обстановката в общината, където снежната покривка е от 10 до 25 см.

Проблемът в Бургаско се задълбочи около обяд, когато разпръскването на луга, сол и пясък спря заради изчерпване на наличните количества. Цистерните на фирмите за пътна поддръжка се наредиха на опашки в "Черноморски солници" за презареждане с луга. Проблеми с електрозахранването на помпата в предприятието обаче възпрепятства процеса.

Ток няма в бургаските села Твърдица и Маринка. А в районите на Българово, Миролюбово, Брястовец и Драганово са натрупани снегонавявания, предупредиха от общината.

Заради силния вятър в Сливенско, достигнал 20 метра в секунда, от Областното пътно управление Препоръчаха на водачите на тежкотоварни автомобили с ремаркета временно да избягват пътуване в района. На много места има заледени участъци, които в момента се опесъчават. В местността "Табелите" по пътя Бяла-Стара река са се образували преспи, които се разчистват.

Обилните сниговалежи затиснаха и Кърджалийско. По високите части на областта в районите на Ардино, Паничково, Кирково дебелината на покривката е 15-20 сантиметра. Няма навявания и образуване на преспи, републиканските пътища там са проходими в зимни условия. От полунощ движението на леките автомобили в Източните Родопи трябва да се извършва само с вериги, а товарните - без ремаркета и полуремаркета, съобщиха от дежурната служба на областната агенция "Пътища"-Кърджали.

Във високите части на Стара планина преспите и снегонавяванията стигнаха до 160 сантиметра, съобщи Веселин Ботев, експерт в дирекция "Гражданска защита". На връх Шипка температурата е минус 10 градуса, снежната покривка - 70 сантиметра. В туристическата местност Узана край Габрово е натрупало до 110 см. Пътят до там се почиства, но духа изключително силен вятър, мъгливо е, вали обилно и условията са крайно неподходящи за туризъм, предупредиха от "Гражданска защита"-Габрово.

Тежката пътна обстановка в страната и други причини доведоха до 11 катастрофи през изминалото денонощия, съобщиха от КАТ. В инцидентите са загинали двама души, ранени са девет, от които двамата са с опасност на живота.

В София при 130 леки и шест тежки пътно-транспортни произшествия е загинал един човек и са ранени петима.

Затворени за целия зимен сезон са проходите Твърдица-Елена, Троян-Кърнаре, Върбишки проход и пътят Шипково-Рибарица, припомниха от КАТ. Заради преспите временно са непроходими пътищата Раковица-Церова вода-Милчина лъка във Видинско и Драгоман-Малево, Софийско.

Всички автомобили да се движат с вериги, а товарните без ремаркета и полуремаркета през проходите Шипка, Петрохан, Предела, Рожен, Пампорово, Превала и Дюлинския, както и в районите на Самоков, Доспат, цялата Кърджалийска област и по пътищата Кюстендил-Гюешево, Кюстендил-Радомир, Кюстендил-Дупница, Сливен-Ичера, Сливен-Стара река и Слънчев бряг-Обзор, препоръчаха от КАТ.

Товарните автомобили да са с вериги, без ремаркета и полуремаркета в района на Тополовград и по пътищата Благоевград-Старо Лисичково, Гоце Делчев-Катунци, Якоруда-Юндола, Брезник-Трън, Пещера-Батак-Доспат, Харманли-Тополовград и Ботевград-Мездра.

Товарните автомобили трябва да се движат с вериги през прохода на Републиката и да са без ремаркета и полуремаркета по пътищата Белово-Юндола, Велинград-Сърница, Велинград-Юндола-Аврамови колиби и Ракитово-Батак.

По БТА

Споделяне

Още от България