Снимка показва пукнатини в лявото крило на совалката

Израелският вестник Маарив публикува днес снимка, направена от космическата совалка Колумбия в петия ден от мисията ѝ, на която се виждат две пукнатини в лявото ѝ крило, предаде АФП. Снимката е свалена от телевизионните кадри, заснети от камера на борда на совалката по време на разговор между израелския премиер Ариел Шарон и първия израелски космонавт Илан Рамон.

В момента на разговора Рамон поискал да покаже на Шарон гледката към Земята, разкриваща се от совалката. Тогава камерата заснела двете "дълги", според в. Маарив, пукнатини в лявото крило на совалката. Пукнатините може да са свързани с техническите проблеми, причинили разпадането на Колумбия при влизането ѝ в атмосферата.

Израелският ежедневник посочва, че дори НАСА да е разбрала за появилите се при излитането пукнатини, агенцията не е могла да направи нищо за спасяването на седемчленния екипаж на совалката.

По-рано днес директорът на програмата на НАСА за полети със совалки Рон Дитмор съобщи, че температурата по фюзелажа на космическата совалка Колумбия рязко се е повишила няколко минути преди совалката да се разпадне. Той уточни, че най-напред е било засечено повишаване на температурата в хидравличната система на левия механизъм за приземяване, докато совалката е прелитала над щата Калифорния.

Споделяне

Още от Свят

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?