Собственикът на Кремиковци недоволен от огласяването на параметри по сделката с GSHL

Съветът на директорите на Финметалс холдиг, мажоритарен собственик на металургичния комбинат Кремиковци, съобщи в сряда, че не отговарят на истината условията за покупката на комбината, огласени ден по-рано от индийската компания Global Steel Holdings Limited (GSHL).

Във вторник от GSHL оповестиха, че ще приключат сделката за покупката на мажоритарния пакет от Кремиковци веднага, след като бъдат извършени промени в борда на директорите и в Надзорния съвет на комбината.

Чрез излъчената от индийската компания информация се накърнява авторитетът на Финметалс холдинг и на Кремиковци пред техните контрагенти и обслужващите ги банки в страната и чужбина, пише още в съобщението. Тази информация може да окаже негативен ефект върху крайния резултат от водените преговори, се подчертава в информацията.

От Финметалс холдинг обявиха още, че "дружеството си запазва правото да защити своите интереси в съответствие с действащото законодателство в страната и чужбина".

Малко по-късно от Global Steel Holdings Limited потвърдиха отново, че са оповестили съвсем коректно постигнатите до момента договорености с мажоритарния собственик на Кремиковци.

Според огласена в медиите информация и потвърдена във вторник от GSHL, преговорите по сделката са приключили още през февруари 2004 г., като се е подписало споразумението с водещите акционери в Кремиковци за купуване на техния дял.

На 17 август 2004 г. Алок Гупта, водещ експерт в GSHL в развиването на металургични предприятия, е бил назначен в борда на директорите с решение на Надзорния съвет на Кремиковци.

През последния месец акциите на комбината скочиха от 8,54 лв. до 15,00 лв миналата седмица. Във вторник книжата на дружеството се търгуваха на Фондовата борса по 12,03 лв. средна цена. Преди една година акциите на Кремиковци се продаваха по 1,31 лв.

GSHL е собственост на индийската фамилия Митал и дейността ѝ е свързана с управление и производство на желязо, стомана, кокс, минерали, метали и разработване на мини по цял свят. Компанията контролира продукция на стомана с капацитет от 13 млн. т годишно и има заводи в Босна и Херцеговина, Индия, Либия, Нигерия и Филипините.

Споделяне

Още от Бизнес

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?