Собствениците на незаконни гаражи в София могат да ги регистрират до май

Незаконните гаражи в София могат да бъдат регистрирани до месец май, след което онези, което продължават да се водят за изградени от неизвестен извършител, ще бъдат разрушени. това съобщи в понеделник пред БНТ директорът на "Контрол по строителството" в Столична община арх. Влади Калинов.

По думите му в момента между 5 и 7 хил. са незаконните гаражи в столицата и онези клетки, които не се регистрират до края на април, ще бъдат премахнати, а за останалите ще се търси решение по предложение на архитектите на съответните общински райони. Възможностите са те да останат на местната си или принудително да бъдат преместени, обясни Калинов.

Той коментира още, че в момента в София има 350 сгради с опасни елементи по фасадите в столицата. Засега обаче с тях нямало сериозни проблеми, защото общината контролира собствениците. Четири от тези сгради скоро ще бъдат премахнати.

Калинов увери, че столичани, които са остъклили балконите си без разрешение на строителния контрол, няма да бъдат глобявани. "По-скоро искаме общината да помогне на хората със санирането на панелните блокове, с което ще намалят средствата за отопление и в тая връзка ще помогнем за остъкляване на балконите с цялото саниране на фасадата и блока ще бъдат отрементирани и тези остъклявания", заяви архитектът. Според него така ще се сложи ред и при окачването на климатици по фасадите.

Общината ще изработи типовите проекти по санирането,които ще даде безплатно на гражданите, допълни още Калинов.

Споделяне

Още от България