Собствениците на ЦСКА искат да строят нов стадион в Борисова градина

Собствениците на ЦСКА от фирма "Титан" планират да започнат строеж на нов стадион. Стадион "Българска армия" в Борисовата градина в София ще бъде бутнат в началото на 2010 година и на негово място трябва да бъде построен нов модерен стадион с капацитет 30 хиляди зрители, съобщи sportal. bg.

Желанието на шефовете на 31-кратните шампиони на България е да не бъде търсена държавата за осигуряването на финансовата страна на строежа. Бойко Борисов и неговият кабинет обаче ще трябва да изиграят важна роля в проекта, като отдадат стадион "Българска армия" на концесия за дълъг период от време.

Очаква се стойността на новото съоръжение да достигне приблизително 100 милиона евро. Собствениците на ЦСКА водят разговори за отпускане на кредит с редица банки от страната и чужбина, както и с бизнесмени.

Димитър Борисов от "Титан" съобщи, че вече се водят разговори с архитекти на няколко фирми от различни държави, които са строили много стадиони в Европа.

"Поканили сме някои от тези архитекти да дойдат в София и на място да се запознаят с терена. Преди всичко обаче трябва да вземем стадиона на концесия. Предстоят ни преговори с държавата и общината. Дори да получим концесията, ще трябва да водим разговори и с общината, защото разрушаването на сегашното съоръжение няма да е толкова лесно. Ще има много отпадъци, които трябва да бъдат извозени, а това може да предизвика проблеми с трафика, който и без това е натоварен в центъра на София. Ако всичко мине по план, възнамеряваме в началото на следващата година да стартираме работа", посочи още Борисов.

Борисов каза още, че голямата подкрепа, която ЦСКА получи в мачовете от Лига Европа, е убедила собствениците на клуба да приемат проекта за стадион с капацитет 30 хиляди зрители. Те имали пред себе си две възможности - за 22 000 и 30 000, като първият бил значително по-евтин.

"Колебаехме се за капацитетa на стадиона, като ни предложиха два варианта. Единият бе стадионът да е за 22 хиляди, а другият - за 30 хиляди зрители. Първият бе значително по-евтин, но засега се спираме на втория. Сами видяхте колко хора ни подкрепиха в мачовете от Лига Европа тази година и затова по-добре за нас е да разполагаме с по-голям капацитет", каза Борисов.

Споделяне

Още от Спорт