Собствеността в медиите ще се декларира пред Министерството на културата

Издателите на периодични печатни произведения ще подават декларация по образец в Министерството на културата, която па замисъл трябва да идентифицира действителния им собственик. Това предвиждат одобрените от правителството в сряда промени в Закона за задължителното депозиране на печатни и други произведения.

При промяна на собствеността също ще се подава декларация.

Според мотивите на вносителя текстовете трябва да гарантират прозрачност на собствеността на печатните медии "с оглед осигуряването на ефективна защита на основни права на гражданите, каквито са честта и доброто им име".

Освен медийните издатели декларации ще подават и производителите и разпространителите на печатни произведения, предвиждат текстовете.

Данните за собствеността в медиите ще е достъпна и за гражданите – всяка година в първия си брой печатните издания ще публикуват подробни данни за издателя си – точно наименование на физическо или юридическо лице, адрес и телефон.

Шефовете на вестници и списания, които скрият собственика си, ще се санкционират с глоба от 1000 до 2000 лева. При повторно нарушение глобата става от 3000 до 5000 лв.

Глобата за разпространители и производители на печатни издания, които скрият собственика си, е от 1000 до 1500 лева.

Министерството на културата предвижда да възложи на общините да проверяват достоверността на декларациите и да налагат глобите.

Споделяне

Още по темата

Още от България