София без градски транспорт на 15 май заради стачка

София без градски транспорт на 15 май заради стачка

София остава без градски транспорт на 15 май заради стачка на шофьорите и ватманите от столичния градски транспорт, съобщи председателят на стачния комитет Павел Христов.

За решението на транспортните работници потвърди и изпълнителният директор на Столичната компания за градски транспорт (СКГТ) Николай Костов.

Стачката ще започне в 0 часа на 15 май и в нея ще участват всички шофьори и ватмани на автобуси, тролеи и трамваи в столицата. Протестът им е безсрочен, докато не бъдат удовлетворени исканията им.

Шофьорите и ватманите искат да се разреши въпросът с Наредбата за регулиране на работна заплата в дружествата с 50 и над 50% държавно или общинско участие. В момента заплатите в тези дружества подлежат на регулация от държавата или общините, като в губещите възнагражденията на практика са замразени.

“Не може един шофьор, който става в 3 часа сутринта и кара в такива условия, да получава 400 лева”, коментира Христов. Той не пожела да каже каква трябва да е заплата на шофьорите и ватманите в столицата, това трябвало да се реши на масата на преговорите.

“Не искаме някакви непостижими неща”, допълни той. Да се отмени данъкът върху социалните средства и да не им се налага да чакат по два месеца, преди да си получат парите за времето, когато са били в болнични, са други искания на столичните шофьори.

Заради стачката на 15 май столичани ще могат да се придвижват единствено с лични автомобили, маршрутки, таксита и с малкото автобусни линии, обслужвани от частни превозвачи.

Зам.-кметът по транспорта на столицата Велизар Стоилов потвърди, че знае за готвената стачка и обясни, че 25% от колите на градския транспорт все пак ще работят. Той посочи, че ситуацията в София ще е много тежка при това положение, но все пак градът няма да бъде оставен без никакъв градски транспорт.

Стоилов каза, че обикновено на ден в столицата се движат по 1000 автобуса, тролея и трамвая, докато по време на стачката те ще бъдат едва 250. “Ще има около 200 автобуса, 30 трамвая и 20 тролея”, обясни Стоилов.

Зам.-кметът каза още, че по принцип подкрепя исканията на шофьорите и ватманите от градския транспорт към държавата, но на този етап не може да се направи нищо поради ограниченията на наредбата.

Споделяне

Още от България