София блокирана от събота заради президента на САЩ

София блокирана от събота заради президента на САЩ

Около 3500 полицаи ще се грижат за сигурността в София при предстоящото посещение на американския президент Джорж Буш на 10 и 11 юни. Столицата ще бъде разделена на две зони за сигурност, съобщи министърът на вътрешните работи Румен Петков.

Първата зона, която включва районите между булевардите "Витоша", "Патриарх Евтимий", "Васил Левски", "Княз Ал. Дондуков" и "Княгиня Мария Луиза", ще бъде със строго ограничен достъп за граждани и автомобили.

От събота достъпът до четири обекта в този район – сградите на президентството, Министерския съвет, Археологическия музей и Паметника на Незнайния воин, ще бъде забранен.

Паркирането на автомобили в тази зона е забранено. Живеещите и работещите в района ще бъдат пропускани срещу съответен документ, или с предварителен списък. Районът няма да има специални пропускателни пунктове, но ще има засилена полицейска охрана.

Петков обясни, че през определени периоди движението по бул. "Дондуков" между президентството и МС ще бъде спирано, така че е добре шофьорите да потърсят други маршрути.

Във втората зона за сигурност, включваща летище "София" и районите на кварталите "Бояна", "Студентски град", "Младост" и "Драгалевци", мерките ще са по-леки. Очаква се движението в тези райони да бъде спирано и да бъде ограничен достъпът на граждани.

Градският транспорт ще работи нормално, но някои автобуси няма да спират на определени спирки в центъра. Промяна в движението на метрото няма да има, като спирката на трамваите пред хотел "Шератон" ще бъде пропускана.

Заместник - кметът на София  Велизар Стоилов каза, че общината е разрешила митинг-шествие на антиглобалисти на 9 юни от НДК до Народния театър "Иван Вазов". Към момента заявки за протести в дните на посещението на американския президент няма.

Кметът Бойко Борисов и министър Румен Петков настояваха понеделник, 11 юни, да бъде обявен за неработен ден в София, но правителството не се съгласи.

Споделяне

Още от България