София дава под наем имот в Москва на тройно по-ниска цена от пазарната

Столичната община смята да обяви конкурс за отдаване под наем на имот в топ центъра на Москва на цена три пъти по-ниска от пазарната. Това става ясно от предложението на зам.-кмета по строителството Ирина Савина. То предстои да бъде одобрено от Столичния общински съвет в четвъртък.

Става въпрос за помещение от 173 кв.м на ул. “Большая Дмитровка”, което се отдава под наем за срок от пет години. Началната месечна наемна цена, която търси Столична община, е 12 960 лв. На квадратен метър цената не може да бъде по-ниска от 75 лв. или 55 щатски долара. Всички цени са без ДДС.

 

Първокласните офиси в Москва се отдават средно срещу 162 долара за квадратен метър, според най-голямата международна консултантска компания за бизнес имоти CB Richard Еllies (CBRE). Офис площите в руската столица заемат четвъртото място в глобалната класация на CBRE с годишен наем от 1945.1 долара/кв.м.

 

В конкурса ще могат да участват само български фирми. Те могат да кандидатстват както за цялото помещение, така и само за част от него.

 

Спечелилите конкурса ще имат задължение да запазят центъра като туристически офис. Те ще трябва да представят и популяризират дестинациите София и България. Освен това победителите в конкурса ще бъдат задължени да дадат безвъзмездно 10 кв. м за нуждите на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма.

 

В случай на промяна на наемните нива на офисите в Москва договорът ще може да се актуализира в посока на ръст на цените, без възможност за намаляването им, предвижда още Столична община.

 

В момента имотът се ползва от три фирми, които спечелиха конкурса преди десетина години. Това са фалиралата “Алма Тур БГ”, “Балкантурист” и туристическа агенция “Солвекс”.

Споделяне

Още от Бизнес

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?