София грейва за Великден срещу 20 млн. лв.

София грейва за Великден срещу 20 млн. лв.

Чисти и измити улици в София за Великден обеща столичният кмет Йорданка Фандъкова. Това ще се случи при условие, че времето позволява, уточни тя.

 

До края на март почистващите фирми трябва да изметат улиците от пясъка, който беше насипан заради снега през зимата. Всички виждат, че в момента това се прави, каза Фандъкова. По думите ѝ от 1 април ще започне миенето на улиците по график.

 

На редица места обаче не се мете, а паркове и градини са потънали в кучешки изпражнения и пясък, който дишат децата.

 

Бюджетът на София за миене и чистене на улиците е 22.3 млн. лв. и е с 2 млн. лв. повече спрямо 2011 г. План сметката на общината предвижда три пъти по-чисти да бъдат улиците в София напролет спрямо миналата година. Това реши Столичният общински съвет при одобряването ѝ, в кроя на 2011 г.

 

Основните улици в кварталите трябва да се метат 15 дни в месеца. През миналата година се даваха пари само за пет дни метене.

 

Миенето на основните булеварди и на вътрешно кварталните улици пък се увиличи двойно, решиха още съветниците. През 2011 г. улиците, с масов градски транспорт, са били мити средно между 3 и 4 пъти, а вътрешно кварталните – само веднъж. През тази година кратността на миенето им ще се вдигне двойно, обеща Николай Стойнев, зам.-председател на Столичният общински съвет при приемането на план сметката за чистене.

Споделяне

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?