София и Анкара с политическа воля, но без конкретика за газовата връзка

Турският премиер с добри думи за ”приятеля Бойко” и ”Вежди бей”

Снимка: БГНЕС

Премиерите Бойко Борисов и Реджеп Тайип Ердоган се разбраха на политическо ниво за подкрепа и ускоряване на строежа на междусистемна газова връзка между България и Турция. Двамата се срещнаха в рамките на еднодневната визита на българския премиер в Анкара, където се проведе съвместно заседание между правителствата на България и Турция и бяха подписани общо 17 документа в областта на икономиката и културата.

Въпреки очакванията не бе подписано конкретно споразумение между двете страни за изграждането на междусистемна газова връзка, която да позволи на България да разнообрази доставките си, които в момента са изцяло руски. Предстои енергийните министерства на двете страни да уточнят кога да започне строежа на тръбата.

 

Съвместна декларация за ускоряване изграждането на междусистемната газова връзка подписаха номинираният за енергиен министър Делян Добрев и турският министър на енергетиката и природните ресурси Танер Йълдъз.

 

Самият Добрев обаче заяви преди дни, че има известни трудности с постигането на споразумение за газовата връзка, тъй като Турция поставя условие да купуваме от нея природния газ за запълване на капацитета ѝ, а България иска да доставя по нея суровина от други доставчици. "Ние по-скоро искаме да имаме възможността да пренасяме количества газ през Турция, а не да купуваме от Турция газ, който те на свой ред са купили от някъде другаде", каза Добрев преди дни. В сряда той не пожела да се ангажира със срок, в който ще стане ясно кога, при какви условия и с какъв капацитет ще се строи междусистемната газова връзка. "Нека техническите групи от двете страни си свършат работата и ще излезем с пътна карта на проекта, така както направихме с газовите връзки с Румъния и Гърция", заяви новоизбраният министър.

 

Двамата премиери заявиха политическа воля за строежа на газопровода, но не уточниха кога ще започне изграждането му, въпреки че Борисов преди дни обяви, че първата копка ще бъде направена през май. Забавянето на проекта бе посочено от премиера като една от критиките към работата на подалия оставка министър на енергетиката Трайчо Трайков.

 

Турска подкрепа при енергийна криза

 

”Добрите намерения са едно, но политическата воля - друго. По тази тема неколкократно съм изпращал министри да разговарят в Турция, последният беше вицепремиерът Дянков, който дойде тук, но днес ние с премиера Ердоган си стиснахме ръцете за политическа воля и твърда решимост да направим новата връзка. И новият министър, господин Добрев, в рамките на два месеца заедно със своите колеги, при заявеното наше желание, ще се справи. От наша страна ние сме готови”, заяви Борисов.

 

Турският премиер Реджеп Ердоган се ангажира, че Турция винаги ще бъде до България в случай на енергийна криза. От изявленията на Борисов и Ердоган стана ясно, че по проекта ще работят "Националната енергийна компания" и турската енергийна компания БОТАШ.

 

"Аз знам, че България изживява някои притеснения от време на време и то точно, когато е най-студено, им спира притокът на газ. Ние като съседна страна сме готови да се притечем на помощ винаги, за да не изпитва България затруднения. Връзката за газ ще я има и скоро ще уточним до колко време", каза Ердоган.

 

Турският премиер отбеляза също, че България е най-важният търговски партньор на Турция на Балканите. Миналата година търговският обмен между двете държави е достигнал 4 млрд долара.

 

”С моя приятел Бойко отношенията ни винаги са били много добри, и като беше кмет, и като министър-председател”, заяви Ердоган на съвместна пресконференция с премиера Бойко Борисов във вторник вечерта.

 

Фериботи, комети и пътища

 

Сред другите принципни договорки постигнати между София и Анкара е подписаната спогодба за организация на международна железопътно-фериботна връзка между пристанищата на двете страни, имащи железопътна връзка, но без да е ясно кои са възможните места. Българският транспортен министър Ивайло Московски обясни, че целта е увеличаване на товарите през териториите на България и Турция.

 

На съвместното заседание на двете правителства е било обсъждано и построяването на четирилентов път от Истанбул до Бургас и Варна и пускането на бързи кораби, тип "Комета", от Бургас до Истанбул. През май, може би във Варна, ще има тристранна среща между премиерите на България, Турция и Катар, на която ще се обсъжда изграждането на инфраструктурни проекти в България, каза Ердоган. Борисов уточни, че премиерите на Катар и на Турция са негови лични приятели и благодарение на това ще има такава среща.

 

 

Подписана бе и декларация за сътрудничество в областта на водните ресурси чрез редовен обмен на информация с качествени и количествени данни за водните ресурси, опит и ноу-хау. Двете страни вече ще координират плановете си за управление на речните басейни и заедно ще се предпазват от наводнения от трансграничните реки.

 

Специално внимание за Вежди бей

 

Специално внимание получи министърът на културата Вежди Рашидов по време на съвместното правителствено заседание на правителствата на България и Турция. Ердоган го нарече ”Вежди бей” и съобщи, че си е взел от Рашидов малка статуетка, за която му благодари. Ердоган посочи, че министър Вежди Рашидов е ”един много голям плюс, който трябва да бъде използван в по-нататъшното сътрудничество на двете държави”.

 

Ердоган обърна специално внимание на подписаните културни спогодби и каза, че културното и историческото наследство на двете държави трябва да бъде използвано и в туризма. "В исторически и културен аспект имаме наследство, което трябва да запазим и да подновим", каза Ердоган.

 

По-рано турският президент Абдуллах Гюл пък покани извън протокола министъра на културата Вежди Рашидов да присъства на неговата среща с премиера Бойко Борисов.

 

"Етническият мир ни е по-важен от властта". Това е заявил министър-председателят Бойко Борисов пред турския президент Абдула Гюл, цитиран от правителствения пресцентър. ”По време на срещата бе уточнено общото мнение, че българските мюсюлмани никога досега не са живели в по-толерантна среда, в която да се развиват без да има натиск или нетолерантно отношение към тях”, се казва в съобщението.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?