София иска да ограничи до 30 км в час скоростта в центъра

Столичната община предлага в малките централни улици да не може да се кара с повече от 30 км в час. СН. БГНЕС

Столичната община е на път да ограничи скоростта в малките централни улици на София на 30 км в час. В момента за тях важи ограничението от 50 км в час.

Ограничението ще важи за улиците между булевардите "Васил Левски", "Христо Ботев" и "Цар Освободител". "Общо взето се припокриват със синята зона", обясни зам.-кметът по транспорта Евгени Крусев. Той добави, че ограничението няма да важи за големите булеварди в центъра.

Спазването на ограничението на скоростта ще се контролира от полицията. Ако предложението за по-ниска максимална скорост в центъра бъде прието от общинските съветници на предстоящото им заседание на 28 септември, то може реално да влезе в сила до края на годината, тъй като ще се иска време за поставяне на нови знаци и маркировка.

Улиците, в които ще може да се кара с до 30 км в час, ще влизат в т. нар. "успокоена зона". Предвижда се в нея да бъдат направени и велоалеи.

Ограничаването на скоростта в центъра е част от мерките на Столичната община за преодоляване на замърсяването на въздуха.

Споделяне

Още по темата

Още от България