София на път да признае и осъди арменския геноцид

Политическата група на ДСБ внесе в четвъртък в Столичния общински съвет (СОС) доклад с предложения за признаване и осъждане на арменския геноцид. В мотивите към проектодокумента се казва, че 10 страни, 35 щата в САЩ, много общински съвети в Европа, редица европейски столици и Европейският парламент за признали съществуването на геноцид над арменците в пределите на Османската империя в периода 1915 - 1922 година.

Ние предлагаме столицата на България да не прави изключение и чрез гласа на своите общински съветници да се присъедини към градовете и държавите, признали и осъдили арменския геноцид“, се казва в предложенията на партията.

От ДСБ искат 24 април да се обяви за Ден на възпоменание на жертвите на геноцида. “Много от прокудените над един милион арменци намират дом в България и на 24 април те дават израз на искрената си благодарност към българския народ, който прие тези бежанци. За тези арменци България е втора родина и българският народ само е спечелил от това, че десетилетия наред споделя обща съдба с тях и техните наследници“, пише в проекторешението.

Българският парламент отказва да подкрепи предложения на “Атака“ и ВМРО за признаване на арменския геноцид. Основните възражения идват от партия ДПС, която е партньор в управляващата коалиция.

При обсъждане на поредното предложение, направено миналата година, единственият депутат от ГЕРБ в парламента и областен координатор на партията в София Лъчезар Иванов подкрепи признаването на геноцида. По думите му геноцидът трябва да бъде признат най-малкото, защото това е направено от по-голямата част от цивилизования свят. Иванов уточни, че партийно решение по този въпрос няма.

ГЕРБ има пълно мнозинство в Столичния общински съвет.

Още от България

Как оценявате присъдите по делото "Иванчева"?