София настоява да се ускори предоговарянето на водната концесия

София настоява да се ускори предоговарянето на водната концесия

София продължава да настоява за ускоряване на преговорите за ревизия на концесионния договор със "Софийска вода" и пред новото ръководство на дружеството, което беше сменено в началото на април.

Кметът Йорданка Фандъкова е поискала от новия изпълнителен директор на "Софийска вода" Бруно Рош конкретен график за водене и завършване на преговорите, съобщи Столична община.

Фдъкова е настояла с промяната на договора да се засили реалния контрол върху дейността на дружеството.

Столична община ще изисква стриктно спазване на Закона за обществените поръчки и предварително съгласуване на заданията на обществените поръчки, които провежда "Софийска вода".

София настоява и за определяне на санкции, които да са дължими от концесионера на общината при неизпълнение на договора. Към момента Столична община няма правомощия да налага санкции.

Столична община настоява и за предоговаряне на условията за предсрочно прекратяване на концесионния договор и ясна методика за изчисляването на финансовата компенсация.

Пред новия изпълнителен директор кметът Фандъкова е напомнило за задълженията на дружеството да възстановява навреме и качествено пътните настилки, както и да поддържа екипи в готовност за работа при аварийни ситуации.

След многократно настояване от страна на Фандъкова през 2013 г. дружеството публикува пълния текст на договора, сключен през 1999 г., а с решение на Столичния общински съвет беше създадена работна група, която да извърши предоговаряне на условия по договора.

Концесията със "Софийска вода" е за срок от 25 години и договорът изтича в началото на 2026 г.

Новият изпълнителен директор на дружество Бруно Рош заема поста от Мариана Итева. Нейните правомощия за представяне и управление на "Софийска вода" са прекратени с решение на общото събрание на акционерите провело се на 2 април, става ясно от Търговския регистър.

Французинът Бруно Даниел Пол Рош има дългогодишен опит в сферата на ВиК услугите във Франция и Румъния, като повече от 10 години работи на различни позиции във френската компания "Веолия" (Veolia), която е мажоритарен собственик в концесионера "Софийска вода".

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?