София не успя да прехвърли скандала с изкопа в Студентски град на ДНСК

София не успя да прехвърли скандала с изкопа в Студентски град на ДНСК

София се провали в опита си да прехвърли скандала с изкопа за небостъргач, който затвори за половин година част от ул. "8-ми декември" в Студентски град на ДНСК. Преди ден от общината обявиха, че са направили проверка и са установили незаконно строителство - излят бетон на дъното на изкопа, положена армировка за фундаментна плоча, поради което сезираха държавния строителен контрол. В петък обаче ДНСК контрира, че изкопът няма документация за строеж трета категория, както твърди главният архитект Здравко Здравков, и затова не се контролира от държавния строителен контрол, а от Столична община.

ДНСК: Кметът може да премахне строежа, не държавата

От аргументите на ДНСК става ясно, че те не приемат, че строежът е трета категория по ЗУТ и съответно не упражняват контрол по него.

"В писмото на арх. Здравков е посочено, че извършените СМР са без одобрени проекти и разрешение за строеж. Арх. Здравков също така е отбелязал, че незаконният строеж е отнесен към трета категория, с което аргументира насочването на сигнала към ДНСК. Трябва да се има предвид, че строежите от трета категория са описани изчерпателно в чл.137 ЗУТ. Определянето на категорията на описаното незаконно строителство само и единствено на базата на приет ПУП е недопустимо", възмутиха се от ДНСК.

От държавния контрол припомнят, че по закон трябва да се отчетат още редица параметри - специфичните характеристики, значимостта, сложността и рисковете при експлоатация на обекта. "Тези условия се изпълват със съдържание и придобиват конкретни параметри при наличието на инвестиционно намерение обезпечено с проектна документация за строеж, съответно съгласувана и одобрена", казват още от ДНСК.

Въпросната проектна документация обаче за тази инвестиция липсва. Затова държавното ведомство смята, че няма как този строеж за изкоп да е трета категория, а попада от четвърта до шеста категория.

"Поради, което следва Столична община да упражни вменените и по чл. 225а от ЗУТ правомощия", казват още от ДНСК.

Въпросният член казва, че "кметът на общината или упълномощено от него длъжностно лице издава заповед за премахване на строежи от четвърта до шеста категория, незаконни по смисъла" на закона.

От ДНСК се облягат още на чл. 196 от ЗУТ, който казва, че "състоянието на обектите и необходимите ремонтни и възстановителни дейности, се установяват с протокол от комисия, назначена от кмета на общината".

И добавят, че общинската администрация при установени аварии задължава собственика да извърши в определен срок необходимите ремонтни и възстановителни дейности за поправяне или заздравяване на опасния строеж. Аварията с участъка е възникнала още през януари тази година, но според позицията на Столична община строителят не е предприел мерки за укрепване на изкопа, който засегна и едното платно на улицата.

От Столична община коментираха пред Mediapool, че администрацията на район "Студентски" ще състави констативен акт по указанията на ДНСК за извършеното незаконно строителство на ул. "8 декември". Актът ще бъде връчен на изпълнителя и след изтичане на 7-дневния срок за обжалване, ще бъде издадена заповед за премахване на незаконното строителство (армировка и подложен бетон).

Оттам твърдят още, че за аварията със строителния изкоп на ул. "8 декември" РДНСК има издадени констативен акт и заповед за спиране на строителството.

След дъжд качулка

Едва преди ден, след 6 месеца бездействие, София обяви, че ще се намеси в казуса със затвореното платно на ул. "8-ми декември" и обяви, че ще плати ремонта на увреденото платно и за укрепване на изкопа, след което ще си търси разходите по съдебен път, съобщиха в четвъртък от общината.

Реакцията идва броени дни след като ДНСК сигнализира прокуратурата да протестира издадените от главния архитект Здравко Здравков разрешителни за "строеж на изкоп" и държавното обвинение го направи.

Собственици на терена са "МД Строй 07" ЕООД и "МД Строй 3000" ЕООД. Дружествата са собственост на предприемача Цветомир Владимиров. Фирмата претендира, че вина за проблемите с булеварда имат главният архитект на София и ДНСК, които им били одобрили проектите.

Визията на инвеститора е да построи 75-метров небостъргач. По принцип общият устройствен план на София позволява в Студентски град да се строят сгради до 26 метра. Инвеститорите обаче настояват да се приложи изключение, което позволява ЗУТ за ъглови имоти към две улици.

От Столична община посочиха преди дни, че обектът има само разрешение за "строеж на изкоп", но не и разрешение за строеж на сграда. Общината настоява да се спази устройствения план и бъдещата сграда да е висока до 26 метра, а не както иска инвеститорът - 75 метра.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?