София недоволна, че новите управляващи в Украйна отменили статута на българския език

Българското правителство е недоволно от решението на новите управляващи в Украйна да променят приетия от Янукович Закон за основите на държавната езикова политика. Той даваше статут на регионален език не само на руския, но и на българския в районите с малцинствено население от над 10 процента.

Министърът на външните работи Кристиан Вигенин е поставил въпроса пред украинския посланик в София.

 

В някои райони на Бесарабия като Измаил, Болград, където живеят компактни български общности, българският език бе приет за регионален.

 

"В тази връзка отмяната на закона беше приета със загриженост от страна на Министерство на външните работи, като министър Вигенин веднага постави вчера въпроса на срещата си с министрите на външните работи на страните от Вишеградската група, България, Румъния и Гърция, която се проведе в Будапеща. Всички участници се съгласиха, че това не е стъпка в правилната посока. Считаме, че политическото ръководство на Украйна следва да демонстрира отговорност и стремеж към приобщаване на всички групи в украинското общество и се надяваме, че, след като бъде съставено новото правителство в Украйна, този въпрос отново ще бъде поставен", каза говорителят на външно министерство Ивайло Кашканов пред БНР.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?