София обяви нов конкурс за скулптура на мястото на фонтана на бул. "Витоша"

София обяви нов конкурс за скулптура на мястото на фонтана на бул. "Витоша"

Нов конкурс за скулптура на Алеко Константинов и героят му Бай Ганьо, която да замени злощастния фонтан на софийския бул. "Витоша" обяви Столичната община. Новата композиция ще се намира на вече ремонтираната част от пешеходния булевард.

Общината веднъж обяви конкурс за идеен проект за композицията, но той беше отменен, след като стана ясно, че няма задължителното разрешение от Министерството на културата. Първата надпревара беше спечелена от архитект Станислав Константинов и скулпторът Георги Чапкънов. Новият конкурс ще е валиден, ако по него постъпят поне три предложения. Победителят ще получи като награда 2000 лв., класираният на второ място - 1500 лв., а този на трето - 1000 лв. На победителя ще бъде възложено да направи работен проект за композицията. За проектирането, изграждането и поставянето на паметника общината е заделила общо 60 000 лв.

Местната администрация реши да замени с композиция на Алеко Константинов и Бай Ганьо фонтана на бул. "Витоша", след като той беше остро критикуван от граждани и експерти. Местната власт направи анкета в интернет какво да се прави с шадравана и най-много гласове събра предложението да бъде демонтиран.

Споделяне

Още по темата

Още от България