София осъмва основно прекроена за изборите

София осъмва основно прекроена за изборите

Столичният общински съвет демонстрира ясното си намерение да прекрои основно града точно преди да сдаде щафетата на новите властници. В сряда комисията по устройство на територията одобри предложен от главния архитект на София Петър Диков проект за промяна на Общия устройствен план на града.

Предложенията му ще бъдат гласувани ден по-късно от градския парламент, след което съветът ще преустанови дейността си и ще се оттегли в “заслужена” почивка. Реалното време отпуснато за обществен дебат и обсъждане през медиите на плановете за промяна на предназначението на над 3500 хектара земя в рамките на Столична община е 23 часа.

Ако СОС реши да приеме окончателно промените, те ще бъдат пратени на съгласувателни процедури в Министерски съвет. Законът за Общия устройствен план (ОУП) на София беше приет от Народното събрание (НС) преди година. Между първо и второ четене в парламента избухна скандал, защото тройната коалиция наложи промяна в законопроекта, което отмени необходимостта всяка промяна в ОУП да се прави с гласуване на депутатите.

Мотивите на опозицията бяха, че така се отваря вратичка за мащабно прекрояване на плана след неговото приемане. В момента се сбъдва точно тази прогноза.

В корекциите не личи нито един от декларираните големи приоритети на СО. Няма увеличение на зелените площи в градската зона, не са предвидени нови транспортни връзки към центъра, нито създаване на велосипедни и пешеходни алеи. За сметка на това се предвижда в София да се построят още 10 жилищни комплекса и 5 логистични центъра.

 Първи “стимул” за “Кремиковци

Основното парче земя, на което общината е хвърлила око, е 1000 хектара (ха)  под комбината “Кремиковци”. Теренът е предвиден за “далекоперспективна смесена многофункционална зона”. “С това се дава възможност (и стимул) за преустановяване на металургичното производство на територията на Столична община”, се казва в доклада без да се уточни дали от комбината знаят за нещо подобно.

Предвидено е на това място да се построи “мащабен бизнес / търговски / логистичен център”.

Въпреки че металургичният комбинат не дава никакви сигнали, че смята да затваря, за общината той сякаш вече не работи. Предвижда се трасето на метрото да бъде продължено от Летище “София” към новото сити.

Освен с тази голяма хапка администрацията на кмета Бойко Борисов се е заела с промяна на предназначението на пет зони в градската част с обща площ 350 (ха), които в момента се водят “индустриални”. След гласуването те ще станат за жилищно строителство.

Това са “Северният индустриален район” зад Централна гара с площ 100 ха, производствени зона “Орион” и “Захарна фабрика” – 80 ха, зона “Средец” – 100 ха, зона “Хладилника” – 50 ха, и зона “Изгрев” – 20 ха. Мотивите за това са, че се освобождава градът от несвойствените дейности, извършвани там.       

Промените предвиждат и смяна на предназначението на териториите, заети в момента от армията, които са с площ 60 ха. На това място трябва да се строят комплекси за настаняване на местната и централната администрация. Под същия знак минават и 16 ха от зона “Хладилника”.

Юруш на земеделските земи

Покрай всичко не са подминати и земеделските земи. Общо 1350 ха от тях ще бъдат предназначени за строеж на логистични центрове. Те ще са в началото на автомагистрала “Тракия” – 400 хектара, по бул. “Ботевградско шосе” и магистрала “Хемус” – 350 хектара; по бул. “Европа” – около 400 хектара и по северната дъга на Околовръстния път – около 200 хектара.

Освен това 630 ха апетитни земи се отпускат за строителство на нови квартали. Жилищен комплекс на площ от около 250 ха ще има в района на с. Герман и  с. Лозен, върху 100 ха ще никнат блокове в района на  с. Бистрица, върху 160 ха в района на  с. Войняговци и с. Локорско, като и върху 40 ха край Банкя и на 80 хектара в района на с. Владая. Това се прави, въпреки че 90 процента от населението по тези места все още не е успяло да се наслади на ползите от откриването на канализацията.

Изменението в ОУП предвижда и преместване на Централния софийски затвор извън града. Сегашната сграда на затвора щяла да стане атракция за граждани и туристи и ще действа като музей. Около нея пък ще има бизнес-центрове и магазини. Освен затвора ще бъде изменено мястото на новите софийски гробища. Те ще бъдат разположени върху 100 ха, южно от Казичене, а не както се плануваше досега при с. Бусманци.

Застрояване на парковете

Декларираното намерение на Столична община да разширява зелените площи по никакъв начин не личи от проекта за изменение на устройствения план. Част от Западния парк, северно от река Суходолска се определя за жилищно строителство. В Южния парк се отделят 3 декара за строеж на спортна зала. Освен това изчезва като понятие парк “Възраждане” (близо до “Зона Б-5”), а върху него ще се строи.

Значително по-мащабно се процедира около воден парк “Искър”. Там се добавят допълнителни зони за спорт, за които изрично е записано, че “има инвестиционни намерения”.  С тези промени в плана ще се легализира незаконното строителство по териториите в този парк, които са били отредени преди това за зелени площи.   

На фона на цялостното позитивно отношение на СОС към предизборното прекрояване на града, зам.-председателят на комисията по устройство на територията арх. Борислав Борисов заяви, че ще поиска ясни гаранции за спазване на закона. Пред Mediapool той заяви, че ще настоява плодородните обработваеми земи да не променят предназначението си, както и да се направи екологична оценка на целия проект.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?