София планира 230 млн. лв. повече харчове догодина

Местните данъци и такса смет без промяна, вдигат се разходите за култура и образование

Фандъкова и Барбалов представиха проектобюджета на София за 2014 г., сн. БГНЕС

Догодина Столичната община смята да изхарчи с 230 млн. лв. повече спрямо тази година като ръстът на разходите ще е за сметка на заеми и пари от еврофондовете, а средстава ще отидат за изпълнението на мащабна строителна програма. Не се планира промяна в размерите на местните данъци и на такса смет, но се очаква ръст на постъплението от данъка върху недвижимите имоти.

 

Това предвижда проектът за бюджет' 2014 на София, който бе представен пред журналисти в петък от кмета на града Йорданка Фанкъдова и заместникът ѝ, отговарящ за финансите, Дончо Барбалов. Следващата седмица предстои публичното му обсъждане и евентуално приемане в средата на декември от Столичния общински съвет.

 

Финансовата рамка на София за 2014 г. е 1 милиард 421 милиона и 340 хиляди лева.

 

От тях най-много 700 млн. лв. ще отидат за подобряване на градската среда в столицата, като 67 на сто от средствата за капиталови разходи ще са от европейските фондове. По думите на кмета общо парите за строителната програма са с над 30 на сто повече от средствата.

 

След като 2013 г. е била година на усилено проектиране, догодина ще се залага на изпълнението на напълно подготвени за финансиране проекти и направени тръжни и отчуждителни процедури.

 

По думите на Фандъкова за първи път през последните години метрото няма да бъде единственият голям обект, който ще се изпълнява, а ще има и строеж на 75 км нова канализация, както и мащабна програма за реконструкция, изграждане и разширение на улици и булеварди и ремонт на вътрешни квартални улици.

 

Ще се обновяват пътища в почти всички части на града - изграждане на ул. "Обиколна" в ж. к. "Дружба", реконструкция на "Опълченска", разширение на бул. "Тодор Каблешков", основни ремонти по бул. "Ботевградско шосе", бул. "Цариградско шосе", рехабилитация на бул. "Сливница", рехабилитация на бул. "Никола Мушанов в ж. к. "Овча купел", посочи кметът. Пари са планирани за строеж на детски градини, обновяване на зелените площи в кварталите, както и на паркове и градини.

 

Барбалов обяви, че за догодина Столичната община ще задели повече пари и за образование и култура, но точният им размер още не бил определен.

 

Общината планира са подплати бюджета с 953 млн.лв. собствени приходи, чиято тенденция била да нараства, каза още зам.-финансовият кмет. В сумата обаче влизат и трансферите от държавния бюджет, които тази година ще се 293 млн. лв. и бележат малък ръст.

 

Предвижда се кметството са събере от такси 227 млн. лв, запазвайки нивата от предходни години, от данъци в общинската хазна ще влязат 240 млн. лв., а неданъчните приходи се очаква да са 288.4 млн. лв. Барбалов прогнозира ръст на постъпленията от данъка върху недвижимите имоти.

 

Запазва се размерът на разходите, планирани за градския транспорт, на същото ниво са средствата за почистване и обработване на отпадъци, информира заместник-кметът по финанси. Заемите, които общината планира да вземе, са 118 млн. лв., основно по проекта за строителството на завода за механично и биологично третиране на отпадъци, както и за проекта за строителство и рехабилитация на пътната мрежа, посочи Барбалов.

 

По думите му от приватизация се чакат около 7 млн. лв.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес