София ще ремонтира големите булеварди с 200 млн. лева

И догодина столичният бюджет ще разчита на еврофондове и заеми, данъците няма да се вдигат

Йорданка Фандъкова и Дончо Барбалов. Сн. БГНЕС

Мащабната капиталова програма на София ще продължи и през 2013 г. Новото е, че освен на еврофондовете през 2013 г. Столичната община ще тегли и нов заем от Европейската инвестиционна банка (ЕИБ), с който ще се ремонтират големите булеварди през следващите три години.

 

Това стана известно след представянето на проекта за бюджет на Столичната община в сряда от кмета Йорданка Фандъкова и зам.кметът по финансите Дончо Барбалов.

 

Ново зониране за данък сгради и такса смет няма да има и така столичани ще продължат да плащат досегашните данъци. Като цяло бюджетът копира предишните два бюджета, като разходната част се свива заради намалялото строителство на метрото.

 

"С едно изречение - даваме повече пари за чистота, ремонти и образование и по-малко за издръжка на администрацията”, каза столичният кмет Йорданка Фандъкова.

 

Столичният бюджет за 2013 г. е 1.214 мрд. лв., което е с 91 млн. лв. по-малко от тазгодишния, каза зам.-кметът по финанси Дончо Барбалов.

 

Най-после ремонти на големите булеварди и вътрешно-кварталните улици

 

С 200 млн. лв. ще бъдат ремонтирани големите булеварди в София през следващите три години. Половината от средствата ще дойдат по заем с ЕИБ, като общината в момента води преговори с банката. Останалата част ще се извади от общинския бюджет.

 

Ако заемът бъде одобрен, поетапно започваме основен ремонт на бул.”Цариградско шосе” през 2013 г., обеща Йорданка Фандъкова. Тя не посочи кои други булеварди са включени в програмата, защото в момента тече анализът "разходи – ползи".

 

От основен ремонт се нуждаят още булевардите “Ботевградско шосе” и “Черни връх” в участъка от Хладилника до Околовръстното, който ще се разширява, каза преди време главният архитект на София Петър Диков.

 

С насочване на пари чрез заем за основен ремонт на големите булеварди ще останат повече пари за вътрешно-кварталните улици, посочи столичният кмет. Причината е, че годишно София харчи около 30 млн. лв. за ремонт на улици и булеварди. Сега тези пари ще бъдат насочени към улиците в кварталите, обеща Фандъкова.

 

Ще продължи и програмата за подмяна на тротоарите и освежаването на парковете.

 

Няма да има намаление и на средствата за основен ремонт на детски градини и училища. За последните пет години общината е вложила 180 млн. лв. в обновяването на около 40 забавачки и училища, ефектът от което е по-малко разходи за отопление, ток и вода, по-добра и здравословна среда за децата, посочи Фандъкова. За това и през 2013 г. е планирано да има основни ремонти в 21 забавачки и 5 училища. Финансирането за тях е осигурено от фонд “Козлодуй”.

 

Така за капиталови разходи София планира да похарчи 493 млн. лв. през 2013 г., каза Дончо Барбалов.

 

Още 280 млн. лв. за нови превозни средства в градския транспорт

 

Още 280 млн. лв. са планирани за купуване на нови превозни средства за градския транспорт. Те обаче ще дойдат в София най-рано през 2014 г.

 

София ще кандидатства с три проекта по схемата за екологично чист транспорт, която предстои да бъде отворена по оперативна програма “Околна среда”. Единият проект е за купуване на 10 нови метровлака, като “Метрополитен” вече обяви обществената поръчка. Другият проект е за купуване на 158 автобуси на метан. Последният проект е за купуване на 20 трамвая.

 

Ако проектите получат одобрение, първите автобуси и трамваи могат да се очакват най-рано през 2014 г.

 

БСП обвини управляващите, че лишават общините от инвестиции във ВиК мрежата заради пренасочването на средствата от сектор “Води” към новата схема за екологичен градски транспорт. Това се прави с цел да бъдат спасени от загуба евросредства заради забавеното изпълнение на водните проекти, признаха преди време членове на правителството.

 

Отново нереалистично е заложеното финансиране на градския транспорт – 95 млн. лв. За 2012 г. бяха планирани 90 млн. лв., но Столичната община вече даде допълнително още 13 млн. лв. В същото време градският транспорт е на червено с 80 млн. лв.

 

Без увеличаване на данъците

 

Ново зониране на София и съответно по-висок данък сгради и такса смет за една пета от столичани няма да има през 2013 г., каквито бяха първоначалните планове. Това обеща столичният кмет Фандъкова. Причината за отлагането е, че е необходимо да се проведат още дискусии със засегнатите, както и да се прецени ефектът от такава мярка.

 

Това е причината да бъдат заложени почти същите приходи за 2013 г. както са тазгодишните – 526 млн. лв., което е с около 3 млн. лв. повече.

 

Затварят сметището в Суходол отварят старото в Долни Богров

 

С около един милион лева повече ще получат почистващите фирми в София през 2013 г. За чистотата по улиците и в кварталите са планирани 88.5 млн. лв., каза Дончо Барбалов.

 

През 2013 г. сметището в Суходол ще бъде затворено и ще започне рекултивацията му, каза Фандъкова. Така софийският боклук ще поеме към старото депо в Долни Богров, което трябваше да бъде закрито.

 

До края на месеца трябва да е готово новото депо към завода за отпадъците, а догодина и компостиращата инсталация към него. Това ще доведе до допълнително намаляване на отпадъците, обясни Фандъкова. Тя не отговори дали строителството на завода ще започне през 2013 г., но изрази надежди, че най-после ще бъде получено дългоочакваното разрешение от Брюксел за изграждането на съоръжението.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес