София спира със замените на имущество до изборите

София спира със замените на имущество до изборите

Председателският съвет на Столичния общински съвет (СОС) единодушно е решил да спре замените на общинско имущество до края на мандата, съобщиха за Mediapool в понеделник от администрацията на СОС. Председателят на градския парламент Владимир Кисьов потвърди информацията.

Мотивите на съветниците са, че мандатът им приключва и този тип сделки трябва да бъдат оставени за техните наследници. Решението обаче засяга само преките замени от типа ”общински имот срещу апартаменти на частни лица”.

В дневния ред на съвета ще продължат да бъдат вкарвани доклади за обособяване на Подробни устройствени планове (ПУП) чрез замяна на имущество, сделки за прекратяване на съсобственост чрез замяна или продажба и др. Заради ниските оценки, които експертите на “Софинвест” и “Софийски имоти” дават на общинската земя и имущество, тези сделки също изглеждат доста съмнителни от гледна точка на целесъобразността и обществения интерес.

“Решението на председателския съвет за преките замени е окончателно. Няма друг общински съвет в България, който да е блокирал тези сделки”, коментира пред Mediapool Владимир Кисьов. По думите му решението на СОС е взето преди “някои хора да пишат някакви неща”, визирайки индиректно призива на столичния кмет Бойко Борисов градският парламент да спре замените.

Ако решението на председателския съвет се спази, то за следващият състав на СОС ще остане задачата да изгласува общо 17 замени, които минаха през комисиите на съвета през последните 10 дни.  

Споделяне

Още от България