Софиянски е столичен кмет в сряда

Състав на Софийския апелативен съд възстанови на поста кмет на столицата Стефан Софиянски. Решението на съда от сряда е окончателно и не подлежи на обжалване. В четвъртък обаче Софийски градски съд ще обсъжда второ искане на прокуратурата за отстраняване на кмета по второто му дело и прогнозите са, че Софиянски ще е кмет само един ден. Междувременно прокуратурата внесе и трето искане за временно отстраняване, което съдът ще гледа на 21 юли.

Апелативните съдии потвърдиха решението на Софийския градски съд от миналата седмица, с което беше отменена наложената мярка на Софиянски временно отстраняване от длъжност заради разследването на сделката за халите. По това дело Софиянски бе обвинен, че е занижил с 400 пъти цената на имота при апорта му в смесеното дружество с израелската фирма "Ащром". В мотивите си Апелативният съд посочи, че няма основание да се счита, че служебното положение ще създаде пречки на разследването, както и че по делото липсват доказателства, че Софиянски пречи на разследването по някакъв начин.

В очакване на това решение, прокуратурата още миналата седмица внесе второ искане за отстраняване на кмета заради делото за бизнесцентър "Милениум". На 25 юни Столичното следствие повдигна обвинение на Софиянски във връзка със сключения на 17 септември 2002 г. договор за покупко-продажба на пакет акции на Столичната община в "Милениум център" АД София. Според обвинението договорът е сключен в нарушение на служебните задължения на столичния кмет с цел да набави облага за "Обединена българска банка" АД , от което са настъпили вредни последици за Столичната община в размер на 32 000 щатски долара.

В периода октомври-ноември 1998 г. са били нарушени и неизпълнени служебни задължения и са превишени права с цел да се набави облага за "Обединена българска банка" АД и ИФ "Развитие". Договорът е бил сключен безвъзмездно, без проведен търг или конкурс.

С извънсъдебно споразумение към договора от 6 декември 1993 г. е регламентирано Столичната община да отстъпи на двете дружества право на строеж върху парцел с площ 7 000 квадратни метра в кв. "Иван Вазов" за изграждане на административен, бизнес и банков комплекс. От това са настъпили вредни последици в размер на 5 000 000 щатски долара за Столичната община, според разследващите.

Първото нещо, което Стефан Софиянски смята да свърши в сряда, пак като действащ кмет, е да подпише заповед за спиране на едното платно на бул. "Ботевградско шосе", където се очаква да започне ремонт в петък. Извинявам се на хората, че ги занимавам със себе си на фона на тежките трагедии, които се случват с българите в Ирак, каза Софиянски.

Той допълни, че има безспорен извод откъде идват атаките срещу него. "В момента очевидно от това има интерес прокуратурата. Няма да коментирам за политическа намеса. В момента има ясно идентифицирани имена. Един от тях беше днес тук. Това е обвинителят, който повдига делата, който ги води. Това са хората", каза Софиянски. Прокурорите Николай Любенов и Магдалин Маринов са вносители на двете искания за отстраняване на кмета.

С второто искане на прокуратурата се потвърждават окончателно сигналите, че обвинителите са решили да държат кмета достатъчно дълго от сградата на "Московска"33, та да се стигне до предсрочни кметски избори в столицата. Общинският съветник от БСП Божидар Димитров вече прогнозира, че делата срещу Софиянски ще станат 6. В партийните централи и най-вече на "Позитано" 20 вече оглеждат кандидати за кметове.

Третото искане пък е по третото дело - за бизнес центъра на "Гурко"1. Искането е внесено от градския прокурор Ваня Нестерова. Делото ще се гледа на 21 юли от 21 състав на СГС, уточниха от съда.

От миналия петък срещу кмета са повдигнати обвинения и за Гранд хотел "София", построен от НИКМИ върху общинската земя на бившата столична библиотека. Според обвинението, Софиянски е причинил загуби на общината за над 1 млн. лева. Освен за престъпление по служба, на Софиянски бе повдигнато обвинение и за умишлена безстопанственост, ощетила общината с над 500 хил. лева.

Според обвинението по последното дело засега, ако съдът обяви кмета за виновен, може да го лиши от възможност да заема държавна и обществена длъжност окончателно.

Още от България

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: