Софиянски: Политиката свърши с изборите

Лидерите на Съюза на демократичните сили и на Съюза на свободните демократи Надежда Михайлова и Стефан Софиянски взаимно се обвиниха в неизпълнение на ангажименти, поети преди втория тур на местните избори.

До няколко дни Софиянски ще поиска среща с Михайлова, обяви самият той днес на семинар в Хисаря пред кметове и общински съветници от ССД.

Напълно подкрепям обединението в дясното политическо пространство, заяви в същото време Софиянски по повод призива на бившия президент Петър Стоянов десните да се обединят за следващите парламентарни избори.

Софиянски обаче припомни, че е бил първият, който е поискал това обединение, поканвайки Народен съюз и СДС. Преди втория тур на местните избори коалицията БЗНС-Народен съюз - Демократическа партия и движение "Гергьовден" подкрепи Софиянски за кметския пост. Към споразумението се присъедини и СДС, заради което лидерката Надежда Михайлова бе обвинена в безпринципна коалиция с напусналия партията Софиянски и с "Гергьовден", в чиято листа бяха хората на Антоан Николов- символ за клиентелизма в СДС.

Областните управители да се избират, настоява ССД

Осигуряване на независимостта на местното финансиране и ненамеса на централната власт в него, поискаха от Съюза на свободните демократи в декларация, приета в края на семинара на ССД, който се проведе в Хисар.

още

Навсякъде ССД изпълни ангажиментите си, които пое преди изборите, сега се налага да потърся от СДС изпълнение на техните ангажименти, заяви Стефан Софиянски, цитиран от БНР. Като пример той посочи неизпълнение на договореностите от страна на СДС - Видин, а общински съветник от Перник заяви, че има същия проблем.

Стефан Софиянски припомни, че е изпълнил своите ангажименти срещу подкрепата на втория тур от СДС и е назначи заместник-кметове от синята партия в София.

"Политиката свърши с изборите", с тези думи се обърна Стефан Софиянски към съпартийците си в Хисаря. Той препоръча на кметовете и съветниците да подкрепят по места решенията, които са в полза на града и гражданите, независимо от коя политическа сила са предложени. Софиянски припомни, че коалиции с БСП са изключени, но всички разумни предложения трябва да се подкрепят и даде пример с бюджета на София, за който обикновено гласуват и социалистите.

В петък, пред "Панорама" лидерката на СДС даде два примера за изпълнение и нарушение на споразумението между десните в София, което било базирано на "принципи и правила".

Като доказателство за изпълнение на принципите тя посочи решението на Столичния общински съвет да се разшири обхвата на всички сключени досега сделки, които се проверяват от временната комисия.

Като негативен пример обаче тя посочи Русе, където най-неочаквано по думите и "партията на г-н Стефан Софиянски, партията НДСВ и ВМРО подкрепиха един от двамата общински съветници за председател на общинския съвет срещу предложението на СДС".

Михайлова заключи, че времето между местните и парламентарните избори ще бъде тестът за политическите сили доколко са откровени в това, което декларират - че ще правят политика, базирана, и ще партнират въз основа на принципи и правила.

Споделяне

Още от България