Солана изрази подкрепата на ЕС за Македония

Върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и сигурността Хавиер Солана изрази днес в Скопие подкрепата на Брюксел за Македония ден след катастрофата на самолета, в който пътуваше македонският президент Борис Трайковски, и призова страната да покаже единство, предаде АФП.

Загубата на македонския президент не е само трагедия за вас, за страната, това е също и трагедия за мен, тъй като Трайковски беше приятел, каза Солана.

В подобни моменти хората имат нужда от приятели и вие можете да бъдете сигурни, че имате приятели навсякъде по света, специално в ЕС, каза Солана.

Македонският премиер Бранко Цървенковски и председателят на парламента Любчо Йордановски, който временно поема поста на президента, могат да разчитат на подкрепата на Европа, увери Солана.

Това е моментът да се работи здраво за бъдещето, но аз нямам никакво съмнение по този повод, добави Хавиер Солана. От своя страна македонският премиер приветства големия жест на приятелство и подкрепа, който представлява посещението в Скопие на Солана.

Ние го информирахме за положението в Македония и сме убедени, че институциите функционират и ще функционират нормално, каза Цървенковски след срещата си с Хавиер Солана.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?