Соломон Паси стана член на Съюза на тракийските дружества, които настояват за обезщетения от Турция

Външният министър Соломон Паси стана член на Съюза на тракийските дружества в България, който през последните години се ангажира плътно с предизборна подкрепа в полза на БСП и президента Георги Първанов.

Паси посети организацията в петък, разговаря с нейното ръководство и получи най-високото отличие на съюза - златен медал "Капитан Петко Войвода".

Организацията настоява министърът да постави пред турската страна въпроса за обезщетенията на тракийските бежанци от Източна Тракия и техните потомци заради отнетите им имоти и имущество. Срещата със Съюза на тракийските дружества е преди посещението на министър Паси в Турция в средата на следващата седмица.

Според директора на вестник "Тракия" Никола Инджов изселените тракийци и техните потомци днес са близо 800 хиляди. По думите на Инджов би могло да се предполага, че тяхното имущество възлиза на стойност около 5 млрд. долара.

От съюза предлагат България да стане инициатор на проекти, с които с Турция да се договарят принципни предложения за обезщетяване, както и създаването на смесен орган, където правоимащите да подават документи, доказващи правото им на собственост, предаде БТА.

Председателят на организацията Костадин Карамитрев посочи, че Соломон Паси е първият български външен министър, който посещава съюза през неговата 108 годишна история и че получил медала за изключителните си заслуги за тракийската кауза".

Министър Паси разговаря с ръководството на съюза непосредствено преди заминаването му за Тунис, където ще бъде гост на 16-ата редовна среща на върха на Лигата на арабските държави.

Пред журналисти министър Паси каза, че форумът не е мястото, където домакините очакват да бъде разглеждан въпросът за делото срещу българските медици в Либия. Тази тема ще бъде поставена при различните двустранни срещи, които ще имам, добави министър Паси.

Още от България

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: