Сорос: Ако му бъде позволено, Тръмп ще превърне управлението в диктатура

Около новия президент има несигурност, която ще се отрази на пазарите

Сорос: Ако му бъде позволено, Тръмп ще превърне управлението в диктатура

Ако му бъде позволено, Тръмп ще превърне управлението на САЩ в диктатура, заяви милиардерът Джордж Сорос, цитиран от портала "Бизнес инсайдър".

"Той (Тръмп) е за друг вид управление, който противоречи на отвореното общество", каза 86-годишният финансист в Давос, където се провежда редовният годишен световен икономически форум.

"Тази форма на управление е по-правилно да наричаме диктатура, а също и мафиотска държава", добави той.

Все пак Сорос смята, че американските институции са достатъчно силни, за да предотвратят този сценарий.

Той е убеден, че новоизбраният президент ще се провали. По думите му идеите, които ръководят Тръмп, са "по своята същност противоречиви" и тези противоречия са "въплътениот неговите съветници."

Джордж Сорос смята, че около политическите намерения на новия американски президент витае несигурност, която ще се отрази негативно на финансовите пазари, предаде Ройтерс.

"В момента несигурността е на най-високата си точка, а несигурността по същество е враг на всяка дългосрочна инвестиция, затова не смятам, че пазарите ще се справят особено добре", каза Сорос, цитиран от "Блумбърг нюз".

В отговор на въпрос каква позиция трябва да възприеме бизнесът по отношение на Тръмп Сорос препоръча "да се стои колкото се може по-далеч от него (от Тръмп)".

Милиардерът изрази предположение, че действията на новия американски президент по косвен начин ще донесат ползи за Китай.

"Мисля, че Тръмп ще направи повече за превръщането на Китай по-приемлив като водещ член на международната общност, отколкото самите китайци биха могли да направят", каза Сорос.

Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?