Сорос призова за пълна реконструкция на ЕС, чийто разпад е "практически необратим"

Джордж Сорос

Инвеститорът милиардер Джордж Сорос призова за цялостна реконструкция на Европейския съюз с цел спасяването му, макар същевременно да предупреждава, че референдумът във Великобритания прави "разпадането на ЕС практически необратимо".


Той посочи също, че последиците от решението за Брекзит вероятно ще навредят на самата Великобритания, предаде Ройтерс.


"Великобритания в крайна сметка може, а може и да не е по-добре от другите страни, като напусне ЕС, но икономиката и народът ѝ ще пострадат значително в краткосрочен до средносрочен план", написа Сорос в коментарна статия в сайта "Проджект синдикейт", публкувана в неделя.


Сорос натрупва огромни печалби през 1992 г., като залага срещу британската лира, когато тя се срива и се налага да бъде извадена от европейския валутен механизъм ERM.

По-рано през седмицата, преди референдума, в статия в "Гардиън" той предупреди, че може да се случат сходни с онези събития, като предрече, че победа на Брекзита ще отслаби курса на лирата с поне 15 процента, а може би и с над 20 процента и ще падне до под 1.15 долара.

В петък курсът на лирата падна с около 10 процента, като удари 31-годишно дъно, но не падна под 1.32 долара. Не е известно дали Сорос е залагал срещу британската валута, отбелязва Ройтерс. Негов говорител отказа да коментира дали инвеститорът е спечелил пари, заложени на Брекзита.


"Сега катастрофичният сценарий, от който мнозина се опасяваха, се сбъдна, като направи разпадането на ЕС практически необратимо", пише Сорос. "Хаосът на финансовите пазари по целия свят вероятно ще продължи, докато вървят преговорите в рамките на сложния процес по политическа и икономическа раздяла с ЕС", смята той.


Според него последиците за реалната икономика ще бъдат сравними с финансовата криза от 2007-2008 г.

В статията си Сорос пише още, че ЕС е станал нефункциониращ и е престанал да удовлетворява нуждите и стремежите на гражданите си. Въпреки всичко той призовава за подкрепа за реконструиране на съюза.


"След Брекзита всички ние, които вярваме в ценностите и принципите, че ЕС е създаден, за да помага, трябва да се обединим, за да го спасим, като го реконструираме изцяло", написа той. "Убеден съм, че когато се проявят последиците от Брекзита в следващите седмици и месеци, все повече и повече хора ще се присъединяват към нас."

Германски експерт: Всички губят от Брекзита, най-драматично Великобритания

Британското решение за напускане на Европейския съюз ще удари икономиката на целия блок. Очаква се самата Великобритания да загуби над 300 милиарда евро (334 милиарда долара) до 2030 година, твърди Андреас Есер, който оглавява икономическия отдел на фондация "Бертелсман", цитиран от ДПА.

"Това е ситуация, в която всеки губи, страните членки на ЕС и най-драматично самата Великобритания", смята той.


Ако останалите 27 държави в ЕС спазят обещанието за сурови мерки срещу Великобритания, икономическата ѝ изолация може да има сериозни последици според Есер. Той прогнозира, че германската икономика също може да загуби над 55 милиарда евро от търговски сделки.
Данните са изготвени най-напред за изследване, публикувано през 2015 г., но сега сценарият се сбъдна, след като Великобритания реши да излезе от ЕС въпреки предупрежденията за икономическите отражения.


"Британците гласуваха за етап на несигурност", отбелязва експертът и допълва, че тази несигурност ще има отрицателно въздействие върху потребителските разходи и инвестициите, водейки до по-ниски икономически показатели през идните месеци и години.

Брутният вътрешен продукт на Великобритания може да спадне с до 14 процента до 2030 г., когато ще се усетят напълно последиците.

Над 50 процента от британската търговия е с държави от ЕС, сочи докладът. Ако страната загуби търговските си привилегии, митата ще оскъпят обмена на стоки и услуги.
Сред секторите, най-тежко засегнати от Брекзит, са машиностроенето и автомобилната индустрия, както и фармацията и химическата промишленост.


Банковият сектор, който е от първостепенно значение за британската икономика, също ще пострада от изолацията, тъй като инвеститорите вероятно ще се оттеглят. От това биха могли да спечелят обаче други финансови центрове в Европа като Франкфурт и Париж, коментира германският експерт.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?