СОС заподозря “схема” за разпродажба на общинските болници

Столичният общински съвет (СОС) заподозря съществуването на схема за разпродажба на безценица на общинските болници и поликлиники. Това се случи в сряда, след като назначеният от съда ликвидатор на Столичния медицински холдинг (СМХ) Никола Рангелов съобщи пред комисиите по стопанска политика и здравеопазване към градския парламент, че смята да предложи промени в управлението на АГ “Шейново”.

Рангелов ще предложи за смяна шефа на болницата д-р Димитър Драгиев и ръководителката на родилното отделение д-р Здравка Богословова на предстоящото Общо събрание на здравното заведение. След излагането на своите виждания пред двете комисии, общинарите решиха да дадат Рангелов на прокуратурата, да поискат неговата смяна и да сезират Висшия съдебен съвет за действията на съдията, който назначил ликвидатора.

Официалното решение трябва да бъде взето по време на заседанието на СОС в четвъртък. Градският парламент смята да възложи на своя председател Владимир Кисьов (СДС) да изготви сигнал до главния прокурор Борис Велчев за незаконосъобразните действия на ликвидатора и готвенето нецелесъобразно разпродаване на сградния фонд на холдинга.

“Рангелов има правомощия само да реорганизира структурата на холдинга, но не и да кадрува. Пред СОС той обясни, че ще предложи Драгиев и Богословова, защото в “Шейново” предстои Общо събрание. Това означава, че смята да смени всички ръководства и да започне да управлява цялата структура”, заяви пред Mediapool общинският съветник и член на здравната комисия Атанас Кундурджиев (ДСБ).

В края на февруари Върховният касационен съд постанови, че СМХ е незаконно създаден и трябва да се ликвидира. В неговия капитал влизат общо 45 лечебни заведения. От тях 6 са болници и 39 са диагностично-консултативни центрове (ДКЦ), които са оценени на 17 млн. лв. Загубите за общината при продажба на активи ще бъдат колосални, тъй като отделно всяка болница или ДКЦ заедно с апаратурата в тях са отразени в капитала на СМХ на стойността на малка сграда или апартамент в центъра. Точно от подобна разпродажба се опасяват в общината, тъй като ликвидаторът има право да продава активи.

“Все още нямаме никаква информация дали има продажби на имущество, но при всички положения има схема това да се осъществи. Самият Рангелов отчете пред съветниците своите права да продава имущество. Освен това досега не е направено нищо по преобразуването на дружеството”, добави Кундурджиев.

СОС предложи през март на Софийски градски съд четирима общински съветници за ликвидатори на структурата. Целта беше те да извършат само неговото преобразуване, обособявайки здравните заведения като самостоятелни юридически лица. Съдът не се съобрази с това и назначи Никола Рангелов за ликвидатор без да отчете факта, че общината владее 100 процента от собствеността на холдинга.

СОС смята да сезира и ВСС за наличие на противоречива съдебна практика, защото през 2004 година съдът е вписал като законна структурата на СМХ, а три години по-късно я е обявил извън закона.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?