Сотир Цацаров поиска повече магистрати по южната граница

Сотир Цацаров поиска повече магистрати по южната граница

Главният прокурор Сотир Цацаров призова с писмо Висшия съдебен съвет спешно да осигури повече магистрати, пари и техника за съдилищата и прокуратурите по границата ни с Турция и Гърция. Той алармира, че местните власти имат много повече работа по делата за  незаконно преминаване на границата и каналджийство.

"Именно тези дела преобладават в работата на органите на съдебната власт в Царево, Малко Търново, Средец, Елхово и други общини, основно в района на южната ни граница – с Гърция и Турция", пише Цацаров. Той предлага ВСС да създаде работна група, която да анализира възможно най-бързо натоварването и осигуреността на прокуратурите и съдилищата в тези райони.

Главният прокурор твърди, че съдиите и прокурорите в граничните райони работят при високо натоварване и напрежение, а има проблем и с недостига на разследващи полицаи. Той дава пример с 16 юни, когато само съдът и прокуратурата в Царево са разгледали 27 незабавни производства за нелегално преминаване през границата. Работата е свършена от един полицай, трима прокурори и двама съдии.

"Това напрежение няма да намалее за времето на съдебната ваканция – напротив, очаква се увеличение на бежанските потоци", казва Цацаров.

Главният прокурор предлага ВСС да поеме разходите за транспорт и квартира на магистратите, които работят по тези случаи.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?