Социалдемократите и зелените в Германия предлагат официално признаване на исляма

Социалдемократите и Партията на зелените в Германия предложиха ислямът да бъде признат като религия на общността в страната, пише в. "Ди Велт" в четвъртък. В дебат за ролята на исляма в страната политиците се обявиха за публично признаване като общност на изповядващите религията.

Говорителят на парламентарната група на социалдемократите Дитер Вифелшпутц заяви, че това ще бъде важен сигнал за четирите милиона мюсюлмани в Германия. "Ислямът се нуждае от равен шанс", смята той. Говорителят на интеграционната политика на парламентарната група на зелените Мемет Килич пък казва пред изданието, че идеята за интеграция може само да бъде от полза за страната.

"Признаването на исляма като религия от държавата ще даде на мюсюлманите усещането за добре дошли в Германия. Настоящият дебат за ролята на исляма в Германия за съжаление води до обратното усещане", заявява той.

Канцлерът на Германия Ангела Меркел призова мюсюлманите в страната да се подчиняват на законите, а не да следват принципите на шериата, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

В неделя по време на честването на 20-ата годишнина от обединяването на Германия президентът Кристиан Вулф също отправи подобен призив.

"Сега е очевидно, че в Германия има мюсюлмани. Но е важно ценностите, въплъщавани от исляма, да отговарят на нашата конституция", заяви Меркел. "В Германия се прилага конституцията, а не шериата", допълни тя.

Канцлерът подчерта, че е нужно имамите в Германия да са получили германско образование и да имат социални корени там.

Дебатът за интеграцията за мюсюлманите се разгоря, когато висшият служител на германската централна банка Тило Сарацин в няколко речи и в написана от него книга обвини мюсюлманите в Германия, че живеят на гърба на германските социални грижи, като отказват да се интегрират към германското общество и да постигат добри резултати в сферата на образованието.

Допитвания до общественото мнение показаха, че много германци споделят мнението на Сарацин, който беше принуден да подаде оставка заради подобни коментари и за евреите.

В разгара на дебата Меркел се опита да постигне баланс между двете страни, като каза, че германските полицаи не трябва да се страхуват да влизат в германските имигрантски предградия, но и че германците трябва да свикнат, че джамиите са част от пейзажа им.

В сряда от българското външно министерство предупредиха българите, които пътуват в чужбина, че има повишена опасност от терористични заплахи в Европа.

Споделяне

Още от Свят