Социалдемократите на Шрьодер загубиха местните избори в две провинции

Германската социалдемократическа партия /ГСДП/ на канцлера Герхард Шрьодер понесе в неделяс тежко поражение на изборите в две германски провинции - Долна Саксония и Хесен, Това показват първите проучвания за резултатите от изборите, цитирани от АФП и АП.

Християндемократите печелят 46 процента в родната провинция на Шрьодер Долна Саксония, което е с 10 процентни пункта повече в сравнение с предишните избори преди 5 години. ГСДП получава 34 на сто от гласовете, докато на предишните избори имаше 48 процента.

В провинция Хесен християндемократите печелят 50 на сто от гласовете в сравнение срещу 39 процента през 1999 г., а резултатът на социалдемократите се е понижил от 39 процента на 30 на сто. Ако този резултат бъде потвърден след окончателното преброяване на гласовете, той ще позволи на ХДС самостоятелно да управлява провинцията, подчертава АП. АФП допълва, че това може да се окаже възможно и в Долна Саксония.

Предварителните проучвания потвърждават данните от анкетите преди изборите, които единодушно сочеха категорична загуба на ГСДП.

Сега ХДС вероятно ще разполага с абсолютно мнозинство в горната камара на парламента и ще може да влияе върху приемането на проектозаконите на правителството. Според цитирани от АФП наблюдатели тези нови дадености ще се изразят в разделяне на правомощията на национално ниво и ще накарат канцлера да ускори темпото на реформите.

По БТА

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?