Социалдемократите решиха да започнат коалиционни преговори с партията на Меркел

Мартин Шулц и Ангела Меркел

Ръководството на Германската социалдемократическа партия одобри с гласуване днес предложението на своя лидер Мартин Шулц за започване на проучвателни преговори с консерваторите на канцлера Ангела Меркел за формиране на управляваща коалиция, предаде ДПА в петък. Заседанието бе свикано тази сутрин във връзка с поканата на християндемократите за започване на коалиционни преговори.

Партийните членове обаче все пак ще трябва да потвърдят какъвто и да е ход към участие в управлението. Това ще стане на извънреден конгрес на ГСДП на 14 януари. Това на практика означава, че разговорите с консерваторите на Меркел ще започнат най-рано след един месец, отбелязва Ройтерс. А съставянето на ново коалиционно правителство може да се очаква още по-късно.

Днес лидерът на социалдемократите Шулц каза, че в сряда ще има нова среща с Ангела Меркел и нейния баварски съюзник Хорст Зеехофер, както и с лидерите на парламентарните групи на социалдемократите и консерваторите. На срещата те ще обсъдят подробности относно графика за разговорите за коалиционно правителство, предаде ДПА.

ГСДП претърпя най-големия си изборен неуспех след войната през септември и първоначално бе решила да мине в опозиция, но беше подложена на натиск да преразгледа решението си, след като Меркел не успя да се договори за трипартийна коалиция със зелените и свободните демократи. Канцлерката отхвърля опцията за съставяне на правителство на малцинството с аргумента, че Европа се нуждае от стабилно правителство в Германия. А избирателите са против нови избори.

Много редови социалдемократи обаче са настроени срещу перспективата за подновяване на "голямата коалиция", след като предишната с Меркел струваше толкова скъпо на партията в изборите, добавя Ройтерс

 

Германската канцлерка Ангела Меркел изрази задоволство от днешното решение на Германска социалдемократическа партия да започне проучвателни разговори с нейния консервативен блок за съставяне на коалиционно правителство, предаде Ройтерс. Тя каза, че се отнася с "голямо уважение" към решението на ГСДП.


Меркел говори на конгреса на сестринската си баварска партия - Християнсоциалния съюз, в Нюрнберг. Тя подчерта също значението на тясното сътрудничество с Франция за укрепването на Европейския съюз. "Европа е немислима без силна Германия и силно германско-френско сътрудничество", каза канцлерката.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа