Социалдемократите в Германия подкрепиха коалиционни преговори с Меркел

Социалдемократите в Германия подкрепиха коалиционни преговори с Меркел

Германските социалдемократи подкрепиха започването на официални преговори с блока на канцлера Ангела Меркел за съставяне на правителство. На извънреден конгрес в Бон, проведен в неделя, Германската социалдемократическа партия (ГСДП) взе решението със сравнително малко мнозинство - 362 гласа "за" срещу 279 "против" и един "въздържал се", съобщи Ройтерс. Това приближава Германия, икономическия двигател на Европа, с една стъпка по-близо до стабилно правителство след четири месеца политическа несигурност в резултат на неясния изход от парламентарните избори през септември.

Очаква се официалните преговори да започнат идната седмица.

Решението на социалдемократите ще донесе облекчение на партньорите на Германия в ЕС, където Меркел играе водеща роля по въпросите на икономиката и сигурността.
Евентуалното окончателно коалиционно споразумение също ще бъде подложено на гласуване от членовете на ГСДП.

Меркел каза, че иска преговорите да приключат до 12 февруари. Ако те са успешни и Маркел получи необходимото абсолютно мнозинство в Бундестага да остане канцлер на Германия, четвъртият ѝ мандат на поста може да започне преди Великден. Дотогава ще са минали шест месеца от парламентарните избори -най-дългият период, в който Германия е останала без редовно правителство.

Основната съпротива на социалдемократите срещу поредна голяма коалиция (популярна като GroCo) с Християндемократическия съюз на Меркел и съюзниците ѝ от баварския Християнсоциален съюз е, че по този начин ГСДП ще изгуби окончателно своята индивудалност като лява партия.

Противниците на коалицията в ГСДП освен това са гневни на компромисите, направени от партийния им лидер Мартин Шулц, в разговорите с Меркел.

До момента ГСДП бе младши партньор в две "големи коалиции" с блока на Меркел – от 2005 до 2009 г. и от 2013 г. досега.

В речта си пред конгреса Мартин Шулц настоя партията да остане единна, независимо от изхода на гласуването.

В същото време той отхвърли варианта за нови избори в Германия. По думите му партията трябва да вземе решение "да има ли коалиционни преговори или да няма". "Новите избори не са правилният път", заяви той пред 600-те делегати на партията, събрали се в бившата германска столица Бон.

Шулц защити постигнатото в предварителните коалиционни разговори, приключили на 12 януари, като заяви: "Ние постигнахме много и сме в състояние да изпълним много от обещанията си в предизборната кампания".

Френският президент Еманюел Макрон е засилил натиска върху ГСДП да влязат отново в коалиция с канцлера Ангела Меркел, заявявайки на Шулц, че Европа е отправила погледа си към партийния конгрес в Бон.

"Европа гледа към Бон", е казал Макрон по думите на Шулц в телефонен разговор между двамата, проведен по инициатива на френския президент.

В изказването си Шулц подчерта, че обновлението на ЕС ще бъде сред основните въпроси в програмата на нова коалиция с канцлера Меркел. Френският президент е автор на планове за широкообхватни преобразувания в съюза, припомня ДПА.

Шулц също така отхвърли варианта в Германия да бъде въведен горен праг за пристигащите бежанци, докато социалдемократите са в управлението.

ГСДП се сблъсква с "криза на доверието" в резултат на предишните коалиции с Меркел, заяви обаче пред конгреса лидерът на младежката организация на партията Кевин Кюнерт. Той е един от основните противници в средите на ГСДП на съставянето на ново правителство с консервативния блок на канцлера.

Предварителната договореност на ГСДП с ХДС/ХСС предвижда ръст на социалните разходи, данъчни облекчения за хората с ниски доходи и промяна в подхода на Берлин към Европа.

Шулц постави Европа на първо място и в центъра на речта си пред конгреса, настоявайки новото правителство да доведе до "историческа политическа промяна" и "нова зора за Европа". "Европа очаква Германия да поеме отговорност за Европа и да действа решително. Това няма да е възможно без ГСДП. Без ГСДП няма да има смел импулс за Европа. Зависи от нас", каза той.

В крайна сметка много социалдемократи – най-вече младежкото крило на партията, са твърдо против нов съюз с Меркел, изтъквайки, че губят идентичност и по този начин ще загубят тежко следващите избори. ГСДП падна до 20.5% на изборите през септември. Проведени след това социологически проучвания показват, че партията продължава да губи подкрепа и ако има нови избори сега, ще вземе едва 18.5 процента.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят