Водещи лидери на ГСДП призоваха конгреса на партията да подкрепи коалиция с Меркел

Ангела Меркел и лидерът на ГСДП Мартин Шулц

Високопоставени лидери на Германската социалдемократическа партия (ГСДП) призоваха делегатите на партийния конгрес да подкрепят коалиционните преговори с консерваторите на канцлерката Ангела Меркел, предупреждавайки, че отказът от участие в новото правителство ще навреди още повече на и без това вече ниската популярност на партията, предаде Ройтерс.

В неделя ГСДП ще решава на конгрес дали да започнат преговори за конкретните условия на коалиционно споразумение с консерваторите от Християндемократическия съюз (ХДС) и Християнсоциалния съюз (ХСС). Миналата седмица те приеха проектоспоразумение за коалиция, но някои членове на ГСДП го отхвърлиха, заявявайки, че то не отразява в достатъчна степен приоритетите на тяхната партия и че ще е по-добре да останат в опозиция.

 

Ръководството на ГСДП единодушно прие да препоръча да му бъде даден мандат да води коалиционни преговори.

Генералният секретар на ГСДП Ларс Клингбайл заяви пред онлайн изданието на в. "Цайт", че разбира скептицизма в партията към повторение на широката коалиция, която управляваше Германия през последните четири години, но предупреди, че алтернативата са предсрочни избори. Делегатите трябва да имат това предвид, когато гласуват, подчерта той.

ГСДП планираше да събере сили, докато е в опозиция, след слабото си представяне на изборите през септември, но беше убедена да започне преговори, след като през ноември опитът на Меркел да сформира правителство с две по-малки партии се провали. Последното проучване на ИНСА показа, че популярността на ГСДП е спаднала до 18,5 на сто, още по-ниско от рекордно слабия ѝ резултат на изборите през септември, отбелязва Ройтерс.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа