Бунт сред социалдемократите прави съмнителна коалицията в Германия

Лидерите на ХСС, ХДС и ГСДП Хорст Зеехофер, Ангела Меркел и Мартин Шулц в петък, когато бе обявено постигнатото споразумение

Споразумението, проправящо пътя към съставяне на ново коалиционно правителство в Германия, е поставено под съмнение от разрастващ се бунт в Германската социалдемократическа партия (ГСДП). Така британският в. "Дейли телеграф" обобщава поредицата информации от последните дни, които говорят за засилваща се съпротива в партията, която претърпя тежко поражение на изборите през септември миналата година.

Германският канцлер Ангела Меркел и лидерът на ГСДП Мартин Шулц постигнаха сделка в петък, след 24-часов преговорен маратон, да започнат официални преговори за възобновяване на тяхната коалиция. Споразумението обаче трябва да бъде одобрено от специален партиен конгрес на социалдемократите в неделя.

 

Ако ГСДП гласува против участие в коалиция, Меркел ще бъде изправена пред перспективата за нови избори или ще трябва да се опита да състави правителство на малцинството.

Споразумението ѝ с Шулц вече се провали на първата си проверка, след като през уикенда регионалната асоциация на ГСДП в провинция Саксония-Анхалт гласува против нова коалиция. Други регионални федерации на ГСДП в провинциите Хесен и Северен Рейн-Вестфалия изразиха сериозни резерви към споразумението.

Досега възможността за нова коалиция с Меркел срещаше значителна съпротива единствено от младежкото крило на социалдемократите. Но влиятелни фигури в партията започват да говорят открито и да обвиняват Шулц, че не е спечелил достатъчно отстъпки от Меркел в преговорите миналата седмица.

 

"Имаше ясен вот срещу двамата коалиционни партньори", заяви кметът на Берлин Михаел Мюлер пред германския в. "Тагесшпигел". "Същата коалиция със същата политика не е достатъчно добър отговор на това. Продължаване без решителни промени все още не ме убеждава", каза той. И добави, че е много критично настроен към идеята за нова коалиция с десноцентристите.


На изборите и консерваторите, и социалдемократите отчетоха тежки загуби. Двете сили управляваха страната в коалиция от 2013 г. до 2017 г.

Друг водещ политик в ГСДП, министър-председателката на провинция Райнланд-Пфалц Малу Драйер разкритикува миграционната политика, предвидена в споразумението. В него се предвижда въвеждане на таван на разрешените на година кандидати за убежище от около 200 000 души. Този пункт от споразумението е много труден за приемане за ГСДП, казва Драйер пред регионалната пресгрупа Функе.

Трети лидер на ГСДП Ралф Щегнер предупреди, че неговата партия няма да управлява с консерваторите, ако кодексът на труда бъде затегнат, за да позволи на фирмите да наемат служители на срочен трудов договор без оправдание.

Принципното споразумение носи отпечатъка на ГСДП относно по въпросите за Европа. В него има умерена подкрепа за предложенията за реформа на еврозоната, направени от Франция. В принципното споразумение обаче ГСДП е получила малко отстъпки в социалната и фискалната области и това не се нрави на електората ѝ.

 

Висши политици от Християндемократическия съюз (ХДС) на Меркел реагираха гневно на намеците на някои социалдемократи, че искат предоговаряне на условията на споразумението.

"Ние сме съсредоточени върху надеждността", каза регионалният лидер на християндемократите в провинция Райнланд-Пфалц Юлия Кльокнер. "Всички подробности бяха договорени в споразумението. Без подбиране, моля", заяви тя.

Александър Добринт от Християнсоциалния съюз - баварските съюзници на Меркел, каза пред германския в. "Билд", че "сега Мартин Шулц трябва да покаже, че ГСДП може да бъде надежден коалиционен партньор и да овладее тази врява".

Ако социалдемократите гласуват против нова коалиция тази седмица, това не само ще означава катастрофа за Меркел, а почти със сигурност ще принуди Шулц да подаде оставка и ще хвърли в хаос ГСДП, коментира "Дейли телеграф".

Германия се готви за живота след Меркел в момент, когато коалиционни тревоги поставят под съмнение бъдещето на кацлерката, пише британският в. "Експрес"

Управлението на Меркел може скоро да приключи въпреки постигнатото миналата седмица споразумение.

Неотдавнашно социологическо проучване показа, че 47 процента от германците смятат, че Меркел няма да завърши четвърти мандат като канцлер, а коалиционните преговори, които продължават от месеци, не ѝ помагат да укрепи позициите си, посочва изданието.

След една седмица ще се реши дали ГСДП все още е определящ фактор в политиката. Ще се реши дали социалдемократите все още са годни за управлението. Ще се реши дали са способни на компромиси, дали имат съзнание за роля като по-малък коалиционен партньор, дали могат да правят разграничение между важно и второстепенно и дали имат смелост да поемат рискове и да носят отговорност в трудна ситуация, пише германският в. "Франкфуртер алгемайне цайтунг".

 

Членовете на ГСДП подкрепят нова коалиция с Меркел

Лидерът на Германската социалдемократическа партия (ГСДП) Мартин Шулц започна кампания, целяща да убеди неговите съпартийци да подкрепят идеята за нова голяма коалиция с консерваторите на Ангела Меркел, предаде ДПА.

Проучване на общественото мнение на института"Форза" показа, че 56 на сто от членовете на ГСДП подкрепят участието на партията в широката коалиция, която управлява най-голямата икономика в Европа през последните четири години. Проучването беше публикувано, след като Шулц започна серия от срещи с членове на партията в провинция Северен Рейн - Вестфалия, където ГСДП се ползва със сериозна подкрепа.

В понеделник Шулц говори в Дортмунд и се очаква утре да посети Дюселдорф, провинциалната столица на Северен Рейн - Вестфалия. В конгреса в Бон тази неделя ще участват общо 144 депутати от тази провинцията, които са близо една четвърт от общия брой.

Дори ако над 600-те депутати на конгреса в неделя подкрепят идеята за нови коалиционни преговори с Меркел, 450-те хиляди редови членове на партията ще трябва да гласуват след това по пощата, за да кажат дали подкрепят или отхвърлят евентуално споразумение за нова коалиция.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа