БСП отново си повтори въпросите към главния прокурор

Социалистите изчислиха, че Мирослав Найденов нанесъл щети за 30 млн. евро

Явор Гечев, Сн: БГНЕС

Нова атака към бившия агроминистър Мирослав Найденов предприе в понеделник лидерът на Младежкото обединение на БСП Явор Гечев, обявявайки, че ексминистърът е нанесъл с действията си щета поне за 30 млн. евро.

След като в последната седмица отправи серия от въпроси към главния прокурор Сотир Цацаров – дали има разследване срещу организирана престъпна група в земеделското ведомство, занимаваща се с търговия с влияние, корупция и злоупотреби със средства от еврофондове, в понеделник социалистът продължи да настоява за още отговори.

Още миналата седмица от държавното обвинение обявиха, че през ноември 2009 г. е образувано разследване за такива престъпления в агроминистерството, но срещу неизвестен извършител. Отрекоха обаче да има информация за заплахи към наблюдаващ прокурор, отправени от "високопоставен политик".

"Напомняме, че срокът, който поставихме на главния прокурор, изтича днес. Има проверка по делото, разпоредена от Цацаров, и той обясни, че тя ще приключи в сряда. Освен това Цацаров да каже в сряда точно какво се случва по разследването на Софийската градска прокуратура за търговия с влияние, какво е участието на Мирослав Найденов по случая.

Защо от 2009 г. досега няма ясни предприети действия, как така е бил сменен прокурорът по делото и какво е наложило това и защо свидетели по делото са давали показания и след това те са били променяни или оттегляни? Упражняван ли е политически натиск върху тях от страна на ГЕРБ и Найденов? Как ще гарантира прокуратурата, че документи и СРС-та, свидетелски показания и други материали по делото няма да бъдат унищожени", продължават да питат от БСП.

В петък миналата седмица Явор Гечев разпространи в медиите копие от кореспонденция между скандалната бивша шефка на Държавен фонд "Земеделие" Калина Илиева и заместника ѝ Светослав Симеонов, в която той разказва, че лично Найденов и зам.-министърът Светлана Боянова са упражнили върху него натиск за определяне на печеливши проекти, финансирани с европейски средства.

"Обръщаме внимание на факта, че скоро в края на миналата година се разкриха скандали с храни по същата европейска програма. Тогава бяха намерени червеи в доставени храни, стана ясно, че дадената поръчка е за над 30 млн. евро и е спечелена от една фирма на многократно завишени цени. Спечелилата фирма е една от разследваните от прокуратурата, а именно "ЧЕХ - Йосиф Новосад", препоръчана лично от Найденов, по показанията на свидетелите, за спонсор на ГЕРБ за изборите през 2009 г.", заяви Гечев в понеделник.

Според него е очевидно, че "случаят е бил потулен", тъй като по същото време вече е имало образувано разследване в прокуратурата.

"Очевидно въпросната група за търговия с влияние продължава безнаказано да извършва злоупотреби с евросредства начело с Мирослав Найденов и е нанесла още по-големи щети на държавата - става дума за нови 30 млн. евро. Знае ли Бойко Борисов за това и докога ще продължава да мълчи. Ще се самосезира ли прокуратурата, за да провери обществените поръчки по същата схема за 2011 и 2012 г. и цените за тях, които са били многократно завишавани, и в крайна сметка доставените стоки в БЧК са негодни за употреба, даже отровни", попита Гечев.

Очаква се тази седмица от прокуратурата да оповестят първоначалните резултати от назначената от Цацаров проверка на хода на въпросното разследване и да се изясни защо се е наложила смяна на наблюдаващите обвинители по казуса.

Споделяне

Още по темата

Още от България