Социалистите питат Първанов кой да го наследи

БСП ще търси мнението и на президента Георги Първанов кой да се кандидатира за наследник на поста. Така лидерът на социалистите Сергей Станишев отговори на въпрос с кого и как ще се коалират за следващите местни и президентски избори, които ще бъдат проведени на една дата през есента на 2011 г. 

"За нас е важно следващият президент да бъде авторитетна, отговорна личност, която може да изпълнява добре конституционните функции на държавен глава, и е важно да бъде бит ГЕРБ“, поясни Станишев във вторник на пресконференция след ИБ на БСП.

С оглед намиране на добра кандидатура "ще се търси съответната коалиционна формула, характера на кандидата като типаж и след това конкретните личности“, каза още лидерът на БСП, давайки да се разбере, че нито един от тези въпроси към момента няма отговор.

"В този процес ще водим разговори, консултации, ще търсим мнението и на действащия президент, защото на него не му е все едно кой ще бъде негов приемник“, смята Станишев.

Според него на изборите през 2011 г. трябва "да се случи това, което се е случило с правителството на Иван Костов през 1999 г., когато е бил пречупен митът, че СДС са всесилни и могат да постигнат всичко“.

По думите на Станишев рейтингът на правителството на Бойко Борисов и на самия ГЕРБ падал "много по-бързо, отколкото рейтингът на правителството на Иван Костов през първата година от мандата“.

"Предвид очакваните негативни икономически и социални процеси през зимата и през следващата година, може да се очаква ускоряване на този процес, защото все повече хора ще осъзнават, че те плащат цената за некомпетентната политика на ГЕРБ“, допълни той.

Относно местните избори Станишев коментира, че БСП, за която напоследък се наблюдавало, че е в "добра кондиция“, "ще търси разумния баланс между печеливши кандидатури, формули за тяхното издигане и силни листи за общински съветници“.

Към момента социологическите проучвания не показват ръст в доверието към БСП за сметка на понижената подкрепа за ГЕРБ. Самият Станишев е под силен натиск на част от съпартийците си да сдаде лидерския пост, като този въпрос ще се решава пак на конгрес през октомври. В същото време президентът Първанов, който е фигурата с най-висок рейтинг от средите на левицата, обикаля неуморно страната и подготвя своя нов политически проект, в който засега не е ясно каква роля ще играе БСП.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?