Социалистите с по-добро мнение за съд и прокуратура след отстраняването на Софиянски

43 на сто от българите не одобряват временното отстраняване от длъжност на столичния кмет Стефан Софиянски заради случая с Централните софийски хали, 29 процента одобряват отстраняването му по този повод, а други 29 на сто не се ангажират с мнение.

След случая "Софиянски" привържениците на БСП са подобрили мнението си за съд и прокуратура, а на десните се е влошило, сочат данни на НЦИОМ от национално представително проучване, направено между 22 и 31 май сред 1000 участници.

Най-много неприемащи повода за отстраняването на столичния кмет има сред жителите на София - 52 процента, като сред висшистите 48 процента подкрепят това мнение, а сред симпатизантите на СДС и ССД заставащите зад тази позиция са по над 70 на сто.

Според социологическите данни 60 процента от българите посочват, че не са си променили отношението към съда и прокуратурата след този случай. 10 процента заявяват, че вече имат по-добро мнение за съда и за прокуратурата, като сред тях най-много са симпатизантите на БСП.

Привържениците на десните партии по-често от останалите анкетирани посочват, че в резултат на този случай отношението им към работата на съда и прокуратурата се е влошило, коментират от НЦИОМ.

Проучването показва, че 52 на сто от българите са противници на това да се отстраняват от работа лица на изборни длъжности, преди вината им да е доказана, а 25 на сто са на обратното мнение. Най-много противници има сред привържениците на ССД, НДСВ и СДС.

Още от България

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: