Социалистите спечелиха изборите в Испания

Управляващата партията на премиера Хосе Луис Сапатеро спечели парламентарните избори в Испания, съобщиха световните информационни агенции. След преброяване на почти 100 процента от подадените бюлетини, социалистите ще имат 169 места (43.7%) в долната камара на парламента, което е само със 7 по-малко от необходимото за пълно мнозинство.

Консервативната Народна партия на Мариано Рахой остана втора със спечелени 153 места (40.1%). Сапатеро благодари на своите привърженици за постигнатата “чиста победа“ и обяви началото на нов период в испанската политика. Той призова за обединение на нацията.

“Испанците говореха ясно и решиха да започнат нов период в испанската политика, който да е без напрежение и конфронтации“, заяви Сапатеро, цитиран от ББС. Говорителят на неговата Социалистическа работническа партия коментира, че резултатите говорят ясно в подкрепа на платформата за либерални реформи на премиера. Идеите на Сапатеро срещнаха яростната съпротива от консервативната партия и църквата.

След обявяването на резултата, Рахой поздрави премиера за постигнатата победа. Избирателната активност на вота бе 75.5 процента, което е само с 0.1 процент под най-високите нива, постигани на избори в страната. По всяка вероятност социалистите ще срещнат подкрепа за съставяне на правителство от Каталанската националистическа партия, които спечелиха 11 места в парламента.

Дебатът за икономическите реформи бе в основата на предизборната кампания. След десетилетие на растеж, испанската икономика изпадна в период на рецесия. Инфлацията е около 10 процента, а безработицата е на рекордно високи нива.

Консерваторите съсредоточиха своето внимание в кампания на имиграцията. Социалистите от своя страна заложиха на идеи за създаване на законодателство за равни възможности на жените и мъжете, процедури за бързи разводи и разрешаването на браковете между хомосексуални двойки.

Още от Европа

Защо Иван Гешев бе номиниран за главен прокурор?