Социалистите спечелиха изборите в Испания, но не се знае дали ще могат да управляват

Педро Санчес

Четвъртите парламентарни избори за последните четири години в Испания завършиха без категоричен победител. Управляващата социалистическа партия спечели най-много места, но няма да получи мнозинство в парламента. Крайната десница удвои резултата си от предишните избори, а безизходицата на испанската политическа сцена се задълбочи, съобщи ДПА.

Според резултати от преброяването на бюлетините в над 99% от изборните секции Испанската социалистическа работническа партия (ИСРП) печели 28% от гласовете и 120 места в Конгреса на депутатите, долната камара на парламента. Това е с три места по-малко от последните общи избори през април и далеч от необходимите 176 места за постигане на парламентарно мнозинство.

Изпълняващият длъжността министър-председател на Испания и лидер на ИСРП Педро Санчес обеща да сформира стабилно правителство.

"ИСРП спечели изборите. Но нашият план не е да продължаваме да печелим избори. Той се състои в това да сформираме стабилно правителство", каза Санчес.

Той призова политическите си опоненти да бъдат отговорни и да му позволят да състави кабинет, с което да се сложи край на продължаващия с месеци политически блокаж.

На второ място се нарежда консервативната Народна партия с 20.8 на сто и 88 места. Тя подобрява резултата си от историческото дъно, което удари през април, когато успя да вкара в долната камара само 66 депутати.

Лидерът на Народната партия Пабло Касадо заяви след края на изборния ден, че Испания повече не може да чака да има правителство. Той добави, че ще е още по-трудно да бъде управлявана страната след вчерашния вот, при който никоя партия не получи мнозинство, предаде Ройтерс.

Крайнодясната партия "Вокс" печели 15.1% и 52 места, което е два пъти повече от досегашните ѝ 24 депутати. "Само преди 11 месеца нямахме представители в (регионалните, националния и Европейския парламент). Сега сме трета политическа сила в Испания", каза лидерът на "Вокс" Сантяго Абаскал.

Големите губещи са крайнолявата "Унидас подемос" с 9.8% и 26 места, което е спад от сегашните 42, и либералната "Сиудаданос".

В понеделник лидерът на "Сиудаданос" ("Гражданите") Алберт Ривера подаде оставка заради унизителния провал на изборите. Ривера обяви и оставката си като депутат в парламента.

"Искам да поема цялата отговорност като лидер" заяви той в изявление в централата на партията си.

Подкрепата за десноцентристката партия на изборите вчера се срина и тя спечели едва 10 места в парламента. На предишните избори пред април "Сиудаданос" успя да спечели 57 депутатски места, но Ривера отказа да влезе в коалиция с ИСРП, която се класира първа и получи мандат за съставяне на правителство.

Освен това Ривера се опита да заимства някои твърдолинейни идеи, предложени от крайнодясната партия "Вокс", заради което вероятно също бе наказан от избирателите.

Трудни преговори

Преговорите за съставяне на правителство няма да са леки. Теоретично Санчес може да състави мнозинство с "Унидас подемос", малката лява партия "Мас паис", с националистите и сепаратистите от Каталуния, Страната на Баските и Канарските острови. Но такава коалиция ще бъде трудна - социалистите и "Подемос" не успяха да се споразумеят след миналите избори, а сътрудничеството с каталунските партии е затруднено от сепаратистката криза в Каталуния.

Напрежението в североизточната област се увеличи, след като миналия месец бяха осъдени деветима регионални лидери. Каталунските партии вероятно ще искат амнистия за тях в замяна на подкрепата си за Санчес - нещо, което лидерът на ИСРП надали ще приеме.

Каталунският въпрос бе основен в кампанията и помогна за мобилизирането на гласове на противници на отцепването към "Вокс", която обеща да отмени автономията на Каталуния и да забрани всички регионални партии, борещи се за независимост.

"Вокс" се представя като борец срещу политическата коректност. Наред с други неща, партията се противопоставя на миграцията, исляма, феминизма и привлича избирателите, изпитващи носталгия към диктатурата на Франсиско Франко.

След смъртта на Франко и връщането на демокрацията в Испания през 70-те, ИСРП и Народната партия доминираха в продължение на над три десетилетия в политиката и се редуваха начело на страната. Но политическата фрагментация сложи край на двупартийния модел.

За четири десетилетия демокрация Испания никога не е имала коалиционно правителство, но сега това изглежда единственият изход от политическата задънена улица, освен ако Санчес не успее да състави правителство на малцинството.

Вчерашните избори бяха свикани, след като ИСРП спечели най-много гласове през април, но Санчес не успя да договори съюз с "Подемос" или със "Сиудаданос". Той се надяваше да получи по-силен мандат с предсрочните избори.

Безизходицата продължава

Изборите трябваше да извадят страната от блокажа, но вкараха испанската политика в още по-задънена улица, пише испанският в. "Паис".

"Санчес се препъна, време е за голяма коалиция", е заглавието на редакционна статия на в. "Мундо".

Резултатът от вчерашните избори направи политическата ситуация още по-нестабилна, по-фрагментирана и трудна за управление. Испанците отново се разходиха до урните заради безотговорността на Санчес и неспособността му да сформира правителство. След изборите през април той имаше математическата възможност да състави мнозинство както с левицата, така и с десницата. Вместо това неговите тактики и лекомислие позволиха засилване на радикалните елементи.

Победата на социалистите е също толкова отчетлива, колкото и възходът на Народната партия. Следователно само широко споразумение между силите, поддръжници на конституционализма, с реформистки възгледи и склонност към съвместна работа, присъща на нашата демокрация, могат да помогнат за слагане на край на блокажа, допълва "Мундо".

Споделяне

Още по темата

Още от Европа