Хасан Адемов предлага

Социални помощи само срещу обучение

Социални помощи само срещу обучение

Социалното подпомагане да се реформира изцяло, така че да не се произвеждат трайно безработни, а помощи трябва да се получават срещу ограмотяване и квалификация, каза в понеделник социалният министър Хасан Адемов в интервю за БНТ.

”Парите трябва да стигат до тези, които наистина се нуждаят от тях, а не да произвеждаме трайно безработни, които в повечето случаи са неграмотни или ниско образовани, нямат квалификация и трудови навици и затова не могат да се интегрират на пазара на труда”, обясни той.

Според него само това е начинът получаващите помощи да излязат от битието си на хора, абонирани за системата за социално подпомагане.

Хасан Адемов смята, че решаването на проблема с безработицата трябва да ангажира активно и министерството на икономиката.

Министърът съобщи, че ще се направи ”спешен” преглед на трудовото законодателство, тъй като има пречки пред малките и средните предприятия да разгърнат своята дейност.

”Законите трябва да гарантират гъвкава заетост, почасова работа и да създават по-лесни процедури за наемане и самонаемане. Ако държавата спре да пречи, ако спре да натиска бизнеса, той сам би могъл да се справи”, коментира още Хасан Адемов.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво правителство е добре да има сега?