Хасан Адемов предлага

Социални помощи само срещу обучение

Социални помощи само срещу обучение

Социалното подпомагане да се реформира изцяло, така че да не се произвеждат трайно безработни, а помощи трябва да се получават срещу ограмотяване и квалификация, каза в понеделник социалният министър Хасан Адемов в интервю за БНТ.

”Парите трябва да стигат до тези, които наистина се нуждаят от тях, а не да произвеждаме трайно безработни, които в повечето случаи са неграмотни или ниско образовани, нямат квалификация и трудови навици и затова не могат да се интегрират на пазара на труда”, обясни той.

Според него само това е начинът получаващите помощи да излязат от битието си на хора, абонирани за системата за социално подпомагане.

Хасан Адемов смята, че решаването на проблема с безработицата трябва да ангажира активно и министерството на икономиката.

Министърът съобщи, че ще се направи ”спешен” преглед на трудовото законодателство, тъй като има пречки пред малките и средните предприятия да разгърнат своята дейност.

”Законите трябва да гарантират гъвкава заетост, почасова работа и да създават по-лесни процедури за наемане и самонаемане. Ако държавата спре да пречи, ако спре да натиска бизнеса, той сам би могъл да се справи”, коментира още Хасан Адемов.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?