Социалните и политическите рискове в Русия може да доведат до нови масови протести

Социалните и политическите рискове в Русия може да доведат до нови масови протести

В цяла Русия има сериозни управленски проблеми, а редица от нейните региони вече носят "повишен риск за властите". Това сочи представен вчера доклад на руския обществен Комитет за граждански инициативи за резултатите от проучване на социално-икономическото и политическото напрежение в отделните субекти на федерацията, пише "Независимая газета", цитиран от БТА.

Най-тревожно според анализа е съотношението на политическите и икономическите рискове в 4 от 85-те руски региона - Москва и Псковска област в европейска Русия, Курганска област (Урал) и кавказката република Ингушетия. Повишена опасност има в още 10 региона, сред които са по-спнециално Дагестан и Северна Осетия в Кавказ, Еврейският автономен окръг и Крим.

В регионите от рисковата група са налице по няколко отрицателни показателя, засягащи социално-икономическото напрежение, политическия живот, протестната дейност и намесата на централните власти. Взети заедно, те правят ситуацията взривоопасна, заявяват експертите на комитета, оглавяван от бившия финансов министър Алексей Кудрин. Те не изключват и да се повторят размириците на Блатния площад в Москва, където през май 2012 г. имаше протест срещу връщането в Кремъл на Владимир Путин.

Отворен остава според тях въпросът кога лошият политически и икономически климат ще предизвика масови протести. А дали събитията ще прераснат в криза от рода на протестите през 2011-2012 г., зависи от това как руските власти ще реагират на влошаването на живота в страната.

"Територии с повишена гражданска активност и потенциални площадки за митинги в Русия" са Москва, Санкт Петербург, Новосибирск, Иркутск, републиките Башкортостан и Дагестан, отбелязва икономистът Александър Титков, цитиран в статията.

Икономическата криза засегна всички субекти на Руската федерация, но това засега не поражда масови протести. Ако обаче кризата се засили, взривоопасни може да станат най-благополучните руски региони, защото вътрешното им политическо управление не е гъвкаво, обобщава "Комерсант" изводите на КГИ.

Във връзка със същия доклад "РБК дейли" изтъква, че хората в Русия изразяват недоволство от властта с 15 на сто по-силно, отколкото преди година. Според експерти на вестника, цитиран от Би Би Си, това може да доведе до протестно гласуване в изборите за Държавна дума и местните избори в 38 региона през 2016 г.

Споделяне

Още по темата

Още от Анализи и Коментари

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?