Протестите в Русия стават все повече, но медиите не ги забелязват

Протестите в Русия стават все повече, но медиите не ги забелязват

Броят на протестите в Русия е нараснал почти с 50 на сто в сравнение с миналата година. Повечето медии обаче не забелязват тези акции, пише "Новие известия".

 

По данни на неправителствената организация Център за трудови права, само през първото шестмесечие на т. г. в Русия са регистрирани 189 протестни прояви - четворно повече, отколкото през кризисната 2008 г.

 

Според политолога Дмитрий Орешкин, повечето руски медии не виждат тези процеси, тъй като днешната ситуация в страната се връща към "виртуалната реалност", създавана в Съветския съюз.

 

Той дава за пример клишета, популярни напоследък в руското публично пространство: "Бяхме на колене, но вече се изправяме", "Светът започна да ни уважава", "Побеждаваме в Близкия изток".


"В този пропагандистки фон не се вписват протести, камо ли ако са много.

 

Дори и най-смелите журналисти не рискуват да пишат за протестите, защото тутакси може да бъдат наречени националпредатели", припомня той термин, използван от президента Путин.

Положението с протестите в Русия буди тревога - "кризата няма да приключи много скоро, а населението вече проглежда: започва да установява истинските виновници за нея", отбелязва Генадий Гудков, бивш заместник-председател на комисията по сигурността в Държавната дума.

 

Провластовите експерти обаче "все тъй съветват да се внушава на хората, че за всичко са виновни ЕС и САЩ", посочва той.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?