Петър Чобанов:

Социалните обещания на БСП замръзват, докато икономиката се раздвижи

Финансовият министър обяви, че има пропуски в бюджета и прекомерни харчове

Петър Чобанов, сн. БГНЕС

Социалните обещания, дадени от левицата в предизборната кампания, може да останат "на пауза", докато икономиката не се раздвижи и не създаде работни места. Това стана ясно от думите на финансовия министър Петър Чобанов в петък пред бТВ. Той коментира, че ангажиментите ще бъдат изпълнени, но бизнес средата трябва да бъде успокоена.

С условието, че предстоят анализи и оценка на състоянието, Чобанов коментира, че има пропуски в бюджета и в него е заложен твърде оптимистичен икономически ръст.

По думите на новия финансов министър повишение на минималната работна заплата няма как да стане без рестарт на икономиката и успокояване на бизнеса, защото не може с магическа пръчка да скачат доходите.

Чобанов обвини предходните две правителства – на ГЕРБ и на служебния кабинет “Райков” -  в размествания в бюджета и изхарчени пари, които са довели до по-малко възможности за гъвкавост и ниски възможности за реакция. “Поели сме обещание, което да изпълним, и търсим парите да го изпълним. Не само за минималната работна заплата, но и за майчински и помощите за първокласници. Вероятно обаче това ще стане от следващ бюджетен период, но доходите зависят от икономиката”, коментира Чобанов.

Досега премиерът Пламен Орешарски, както и лидерът на БСП Сергей Станишев уверяваха, че поетите социални ангажименти няма как да бъдат отложени заради състоянието на бюджета.

По повод на обещаните 250 хил. нови работни места от левицата по време на кампанията Чобанов коментира, че и този ангажимент ще бъде изпълнен, но за да стане това, е нужно успокояване на средата и реформи като например облекчаване на различни режими и ревизиране на държавните такси. Той даде пример, че за да се изкара едно удостоверение от един държавен орган и да се представи на друг, не трябва да се събират пари от хората, а институциите да обменят информация помежду си.

По повод коментар на премиера Пламен Орешарски от предната вечер, че новото правителство започва работа с ангажимент да разплати 1.4 млрд. лв., финансовият министър обясни, че това са средства, които приходните агенции са прогнозирали като неизпълнение на данъчните приходи. Чобанов поясни, че проблемите в способността на НАП и митниците да съберат повече пари ще бъде анализирана и смяната на шефовете им също ще бъде обект на преоценка.

“Към този милиард има още плащания, които трябва да се направят. Има едни 800 млн . лв. дълг, емитиран през февруари на пожар от банковата система у нас. Той беше, за да се плати дължимото на земеделците и да се спрат евентуални протести”, коментира министърът. Той добави, че проблемът е в късия срок на изплащането на дълга - през август.

Чобанов посочи още 600 млн. лв., които трябва да излязат от резерва и да отпътуват към Международния валутен фонд, плащайки таксата за увеличение на квотата ни.

Като основен проблем Чобанов посочи,че България е близо до годишния лимит на дълга си, а е едва средата на годината. Според него ще е нужна изключителна гъвкавост оттук насетне.

Финансовият министър не очаква рестарт на проекта “Белене” веднага и категорично отрече да има план с дата 5 юни, на който това да бъде обсъждано. Снощи обаче Пламен Орешарски заяви, че "имал усещането, че ще е по-изгодно проектът за строителството на АЕЦ ”Белене” да бъде довършен".

“Трябва внимателен анализ - и на финансите, и на енергийната система като цяло. В момента има много проблеми и неизпълнени инвестиционни програми, както и дисбаланс на мощности и потребление. Това е и заради моментното състояние на икономиката”, заяви Чобанов и подчерта, че не споделя ентусиазма за проекта.

Под прицел може да попадне прокараната от служебния кабинет наредба, която регламентира разпределението на парите в държавните фирми в банките у нас. Чобанов не даде конкретен пример, но обърна внимание на публикации в медиите, според които има вратички за заобикаляне на нормативния акт и трябва да се види дали реално тя ще работи.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?