Социалните партньори подкрепят 5-годишното майчинство за осиновители

Социалните партньори одобряват идеята за въвеждане на майчинство за осиновители на дете до 5-годишна възраст, заложена в Законопроекта за изменение и допълнение на Кодекса на труда, заяви министърът на труда и социалната политика Хасан Адемов след заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) във вторник.

 

Адемов обаче призна, че има сериозни коментари относно начина, по който се предлагат промените в двата члена от проектозакона, които засягат новия вид отпуск за социална адаптация и отглеждане на дете при пълно осиновяване.

 

На заседанието на Съвета беше засегнат въпросът защо отпускът ще се отпуска точно до 5-годишна възраст на детето, след като осиновяването е възможно до 18-годишна възраст.

 

"Не е ясно защо самотен осиновител няма право на такъв отпуск по майчинство. По отношение на осигурителните рискове, визирани в Кодекса за социално осигуряване, няма осигурителен риск и това поражда сериозни съмнения за това дали има законови основания за изплащане на този вид обезщетение“, каза още социалният министър и увери, че всички тези въпроси могат да бъдат решени между първо и второ четене на законопроекта.

Споделяне

Още от България