Социалният министър доволен, че се запазва двегодишният давностен срок за отпуските

Макар Конституционният съд да отмени изискването стари отпуски да се ползват до края на 2011 г., социалният министър Тотю Младенов е доволен, че е съхранена друга разпоредба на Кодекса на труда – двегодишният давностен срок за отпуските.

"Вие знаете, че се запазва давностният срок от две години за използването на отпуските оттук нататък. Ние сме удовлетворени, че Конституционният съд на практика потвърди нашите усилия да сложим ред, веднаж завинаги, с това хората да си ползват отпуските и да няма пречка от работодателите за това. Ние решаваме проблема от 31 юли тази година натам. Как ще се действа, как ще се ползват отпуските. Що се касае до старите отпуски, има решение на Конституционния съд - тези въпроси ние ги приемаме, както са ги постановили съдиите, така са преценили, така са го решили", заяви в понеделник Младенов.

Давността не засяга неизползваните почивни дни, натрупани до края на юли тази година, когато промените в Кодекса на труда влязоха в сила. По този начин не се губят права със задна дата, заради което всъщност бе отменена разпоредбата за изчистването на натрупаните отпуски от стари години до края на 2011 година.

Споделяне

Още по темата

Още от България